Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Limba română. Elevii de clasa a XII-a au început să simtă emoțiile examenelor. Simularea la examenul de Bacalaureat 2024 a început luni, cu prima probă scrisă, la Limba și literatura română.
Cuprins:
Primul dintre subiectele la română la simularea bacalaureatului 2024, la profilul real, a fost un text la prima vedere din „Metropole” de Liviu Rebreanu, relatează edupedu.ro.
La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.
Al doilea dintre subiectele la română la simulare BAC 2024 se referă la textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu.
Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Limba română
Subiecte Limba română real
Al treilea dintre subiectele la română la BAC 2024 la real a constat într-un eseu care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.
Subiecte Limba română – uman
Subiectele la română la simularea bacalaureatului 2024 la profilul uman au fost similare celor de la real cu excepția celui de-al treilea care a constat în într-un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.
Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Limba română
Bareme la Limba română – uman
Bareme la Limba română – real
Ce subiecte la Limba română au picat la real și uman la simulare BAC anii trecuți
În 2023, elevii de la profilurile real și uman au primit la primul subiect la română la simularea BAC un text din Vasile Tițescu, „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”, din volumul „Amintiri despre Liviu Rebreanu”. La al doilea subiect a picat poezia „Versuri”, de Tudor Arghezi. Al treilea subiect la română la simularea Bacalaureatului 2023 a avut ca cerință prezentarea relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat (uman), respectiv particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-un basm cult studiat (real).
Ce probe susțin elevii la simulare bacalaureat 2024
Probele scrise sunt la următoarele discipline: limba și literatura română – proba E) a), limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie – probele E) c) și E) d).
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.
Calendar simulare BAC 2024:
- 4 martie – proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română – proba E) a);
- 5 martie – proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;
- 6 martie – proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului și specializării;
- 7 martie – proba E)b) – probă scrisă -Limba și literatura maternă;
- 15 martie: Comunicarea rezultatelor.
Lucrările vor fi corectate digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.
Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024
Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:
- 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;
- 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
- 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
- 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
- 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
- 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
- 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
- 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
- 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
- 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
- 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;
- 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor;
- 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale.