Chef Orlando Zaharia este unul dintre cei mai apreciați chefi din România, iar notorietatea sa în rândul publicului larg a venit odată cu proiectul „Chefi la cuțite”, alături de colegii săi, Chef Richard Abou Zaki, Chef Alexandru Sautner și Chef Ştefan Popescu.
Cuprins:
La vârsta de 44 de ani, chef Orlando Zaharia se poate lăuda cu o experiență de aproape 30 de ani în lumea gastronomiei, o pasiune pe care descoperit-o de la o vârstă fragedă.
„Am gătit încă din copilărie, când eram la bunici, la țară, dar și în București. Făceam clătite pentru toți copiii de pe scara blocului meu. Veneam cu câte o rețetă de gogoși de la țară și le făceam prietenilor mei din București când eram copil”, a spus Chef Orlando Zaharia, potrivit viva.ro.
Pasiunea pentru gătit i-a insuflat-o chiar mama lui. Pentru ea, gătitul nu era o rutină sau o obligație, ci o activitate pe care o făcea mereu cu drag.
„Mama a a fost cea care mi-a insuflat dragostea pentru această meserie. Ea făcea mâncare pentru noi, din pasiune. Tot ce face ea este delicios, fără să fi trecut prin vreo şcoală”, spunea Orlando Zaharia despre mama sa, într-un interviu mai vechi.
Chef Orlando Zaharia are un fiu în vârstă de aproape 18 ani. Băiatul a furat din meseria tatălui
În plan personal, juratul de la „Chefi la Cuțite” și-a construit o familie de mulți ani, în paralel cu ascensiunea lui profesională.
Orlando Zaharia este căsătorit de aproape 20 de ani cu Mădălina Zaharia, femeia care i-a dăruit și un fiu.
Andreas va împlini anul acesta vârsta majoratului, iar tânărul deja își asistă tatăl la diverse sarcini în bucătărie, curios să prindă gustul și abilitatea acestei meserii.
La rândul său, Orlando Zaharia vrea să-și învețe fiul de timpuriu cu munca, dar și cu valoarea banului.
„E disperat să vină să lucreze, să stea cu mine, își gătește acasă.
Eu l-am luat de câteva ori ca să vadă cum se câștigă banii. I-am dat să curețe, să facă tot felul, nu a comentat și a făcut tot ce i-am cerut.
Apoi a văzut la maică-sa cum se face și ușor, ușor a început să termine el câte o mâncare începută de maică-sa sau să-și facă singur.”, a declarat Chef Orlando, în urmă cu câțiva ani.
Chiar dacă este curios și talentat pe partea gastronomică, juratul vrea ca fiul său să își termine mai întâi studiile, mai ales că știe din proprie experiență cât de greu este să începi să lucrezi de la vârsta de 15 ani și să nu mai ai timp de școală.
Orlando Zaharia, desemnat „Bucătarul de Aur” al Bucureștiului
Originar din București, și-a început ucenicia încă de la o vârstă fragedă, iar apoi a învățat de la alți profesioniști, în drumurile sale pe vasele de croazieră, cu destinația spre Cipru, Rhodos, chiar și Franța.
Viața l-a adus înapoi în București, unde a lucrat într-un restaurant cu specific franțuzesc, iar din acel moment viața lui avea să capete altă direcție.
Așa a ajuns să lucreze pentru președinția României, în perioada primului mandat al lui Traian Băsescu.
Tot în acea perioadă, Orlando Zaharia a participat și la concursul „Bucătarul de aur al Bucureștiului”, pe care l-a și câștigat, grație măiestriei cu care și-a pregătit preparatele.
Întrebat ce-i place să gătească cel mai mult, chef Orlando Zaharia a răspuns că orice tip de carne (vită, rață, porc), ca legume, rădăcinoasele îl fascinează, ca feluri de condiment și mirodenii apreciază cafeaua, dar si lemon grass-ul, adică ingrediente pe care le găsim și în parfumerie. Nu este un fan al deserturilor, dar îi plac cele cu ciocolată, potrivit restocracy.ro