De cele mai multe ori, parintii se sperie atunci cand vad semne pe pielea bebelusului lor.
Cuprins:
De regula, semnele din nastere nu sunt periculoase, insa pentru acei parinti care sunt ingrijorati, doctorul Luminita Marinescu a oferit raspunsuri pentru qbebe.ro.
Ce reprezinta semnele din nastere
„Semnele din nastere prezente pe pielea bebelusului sunt suprafete cu aspect diferit cu care bebelusii se nasc sau care se dezvolta in primele luni de viata. Trebuie sa stii ca, statisticile spun ca aproximativ 10% dintre bebelusi prezinta semne din nastere pe piele.
Semnele din nastere pot fi plate sau bombate, pot avea margini drepte sau neregulate si diferite nuante, de la maronii, cafenii, negre, sau albastru deschis pana la nuante de roz, rosii, albe, galbui sau violet.
Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt semnele rosii, vasculare (spre exemplu, „capsunile” hemangioamele, petele rosii – nevus flammeus) si semnele din nastere pigmentate (precum alunitele, pete de culoare „cafea cu lapte” sau petele mongoliene)” a spus aceasta pentru qbebe.ro.
Cauzele care favorizeaza aparitia semnelor din nastere
„Semnele din nastere nu pot fi prevazute si nu exista un anume eveniment petrecut in perioada sarcinii care sa conduca la aparitia acestora. Nu sunt adevarate acele povesti ale batranilor despre „pete”, precum ca ar fi cauzate de ceea ce mananca, bea, pofteste sau face mama in timpul sarcinii.
Cauza semnelor de nastere, in majoritatea situatiilor, este necunoscuta. Acestea pot fi mostenite, dar, in cele mai multe cazuri, ele nu sunt, si in mod tipic nu sunt asociate traumei pe care o sufera pielea la nastere” a continuat aceasta.
Tipuri de semne
Semne rosii
Acestea ingrijoreaza cel mai mult, fiind sunt cele mai vizibile. Apar atunci cand vasele de sange nu se formeaza corect, ori sunt superficiale, multe sau mai largi decat in mod normal.
Acestea sunt de trei feluri:
- semne maculare: sunt de culoare roz, pete, si se gasesc deasupra sprancenelor, fiind cele mai des intalnite semne vasculare. Apar pe frunte sau pleoape, pe ceafa, pe nas, pe buza superioara, sau pe ceafa si pot fi mai sesizabile atunci cand bebelusul plange;
- hemangioame: sunt plate sau putin proeminente si sunt colorate rosu viu sau chiar vinetiu. Pot aparea oriunde pe corpul bebelusului, insa cel mai frecvent apar pe fata, gat si cap. Sunt prezente la nastere sau se pot dezvolta in timpul primelor saptamani de viata;
- pata de vin: seamana cu un vin care a fost varsat pe o portiune a corpului, si se gasesc pe fata, gat, pe maini sau picioare. Cresc odata cu dezvoltarea corpului si au tendinta de a se accentua la culoare in timp.
Semnele pigmentate brune
Acestea sunt cauzate de o crestere a celulelor care creaza pigmenti in piele, iar cele mai comune semne din nastere pigmentate sunt: petele de culoarea „cafea cu lapte”, petele mongoloide si alunitele.
Diagnostic si tratament
Din nou, medicul Marinescu ne lamureste si ne indica cum se pot diagnostica semnele din nastere si cum se pot trata acestea.
„In primul rand, este nevoie de un consult dermatologic. Majoritatea semnelor din nastere pot fi diagnosticate cu precizie prin simpla observare a pielii. In cazul in care medicul are indoieli, poate fi necesara o biopsie. Majoritatea semnelor din nastere ar trebui lasate in pace.
In general, tratamentul este recomandat numai in cazul in care semnul este deranjant din punct de vedere estetic si nu pare sa dispara de la sine, daca provoaca disconfort ori complicatii, sau daca (in rare cazuri, dar este cel mai important motiv) are predispozitia de a se dezvolta intr-o afectiune grava.
Exista cateva optiuni de tratament, cum ar fi:
- Medicatie din categoria corticosteroizilor sau / si betablocantelor – care pot fi administrate oral sau injectabil;
- Tratamentul cu laser – este optiunea ideala in cazul hemangioamelor (pentru a preveni cresterea acestora) si in cazul petelor de vin;
- Tratamentul chirurgical – poate fi o alternativa pentru indepartarea unei leziuni pigmentate sau a cicatricilor ramase in urma altor tratamente.”