Odata cu caldura, copiii vor vrea sa petreaca cat mai mult timp afara, la soare. Insa acest lucru poate fi extrem de nociv intrucat pielea copiiilor este mult mai sensibilia decat cea a adultilor.
Cuprins:
Cei mai expusi sunt copiii cu varsta de pana la doi ani. Pielea bebelusilor nu este pregatita sa se apara de razele soarelui din cauza nivelului redus de melanina.
Pielea bebelusilor este mai subtire decat cea a adultilor astfel ca razele ajung pana la melanocite, celulele care produc melanina. Din acest motiv, parintii trebuie sa evite sa-si expuna copiii la soare pana la varsta de sase luni.
Potrivit unui studiu, 1 din 33 de bebelusi dezvolta forme de cancer de-a lungul vietii. Statisticile au devenit ingrijoratoare in ultimii ani. In urma cu 100 de ani, doar 1 din 1500 prezenta acest risc. De obicei, expunera copiilor mai mici de 10 ani la soare este insotita de arsuri si insolatii.
Cum protejam copiii
Pentru a proteja copiii de efectele nocive ale soarelui trebuie tinut cont de urmatoarele masuri de preventie:
- Evitarea expunerii la soare in timpul pranzului. Intre orele 10:00 si 16:00 soarele este cel mai puternic si trebuie evitat cu orice pret. Chiar daca sunt nori, razele ultraviolete pot patrunde usor si pot provoca insolatii. Forta acestor raze este la acelasi nivel si cauzeaza aceleasi probleme;
- Purtarea de palarii si haine subtiri deschise la culoare. Trebuie sa fie alese haine din materiale cat mai naturale si opace, cu textura usoara si trebuie acoperite cat mai multe portiuni de piele;
- Purtarea de ochelari de protectie UVA/UVB. Si ochii pot fi afectati, in special corneea chiar si dupa doar o zi de expunere directa la soare, putand fi favorizate afectiuni oculare imediate sau pe parcursul vietii;
- Aplicarea cremelor de protectie solara.
Cum alegem crema de protectie solara
Cremele de protectie impotriva razelor UV atenueaza efectul luminii solare asurpa pielii. Eficacitatea lor este data de factorul de protectie (SPF) care poate varia de la 15 pana la 50. Alegerea factorului de protectie este data de particularitatile pielii fiecarei persoane si de predispozitia pe care o are la arsurile solare.
- SPF 2 blocheaza 50% din razele UVB
- SPF 4 blocheaza 75% din razele UVB
- SPF 8 blocheaza 87% din razele UVB
- SPF 15 blocheaza 93% din razele UVB
- SPF 30 blocheaza 97% din razele UVB
- SPF 50 blocheaza 98% din razele UVB
Cum se trateaza arsurile solare
Chiar daca exista precautie, copiii pot suferi afectiuni minore, pentru ca sunt mai sensibili. Arsurile si insolatiile se recunosc prin inrosirea pielii, senzatii dureroare, temperatura ridicata a corpului sau frisoane si mancarimi.
In acest caz, se pot aplica comprese umede direct pe piele, se pot folosi unguente pe baza de aloe vera sau galbenele, se pot administra antiinflamatoare orale si se hidrateaza local pielea afectata. Daca niciuna dintre aceste variante nu functioneaza, atunci este indicata o vizita urgenta la medicul dermatolog.