Bebelusul meu stranuta foarte des. De ce? De regula, imediat cum copilul incepe sa stranute, parintii se ingrijoreaza crezand ca este bolnav, insa stranutul este un reflex pe care il avem totii. De regula apare atunci cand mucoasa nazala intra in contact cu o substanta iritanta.
Cuprins:
Ce este stranutul
Stranutul este un reflex conceput pentru a proteja persoanele de inhalare pe calea nazala a corpurilor solide, dar si a microorganismelor care pot fi periculoase.
Astfel, tractul respirator superior poate scapa de praful sau de mucusul nazal acumulat. Inainte de stranutul propriu-zis, copilul simte o usoara senzatie de gadilare in nas.
Urmeaza sunetul caracteristic, din cauza pozitiei limbii si a glotei, limba incepe sa se ridice iar nazofaringele se inchide. Intensitatea expiratorie la nivelul glotei este foarte mare la sugari si la nou-nascuti.
Cum se declaseaza stranutul
Particulele iritante precum praful, parul de animale, microparticule formate din materiale textile, parfumuri etc iau contact cu narile mici si inguste, in cazul nou-nascutilor.
Prin urmare, stranutul se declanseaza mai usor. Bebelusii stranuta pentru a impinge factorii iritanti către exterior, afara din caile aeriene.
Prin stranut se elimina si secretiile nazale care apar la nivelul nasului, astfel ca acesta va ramane curat. Tot prin stranut se dezlipesc si narile.
Bebelusul meu stranuta foarte des. De ce?
Alte cauze:
- aerul uscat, de aceea se recomanda umidificator de camera;
- laptele aspirat in nari in timpul regurgitarii.
Motive pentru care copilul stranuta des
Acestea pot fi de natura fiziologica, patologica si externa, dar sa le luam pe rand.
Motiv fiziologic
Pentru ca imunitatea este inca slaba, organismul este mai vigilent in a raspunde microbilor. Mucusul nazal trebuie sa ramana transparent si lichid in acelasi timp.
In cazul in care in nas a inceput sa se formeze o crusta uscata, iar mucusul tinde sa se ingroase si devine galben, galben-verde, gri-verde atunci poate fi vorba despre o raceala.
Motiv patologic
Daca parintii au alergii, copilul poate fi si el suspect de alergii. Factorii alergenici sunt: polenul plantelor, praful din casa, mucegaiul, fulgii, penele, parul animalelor de companie, fumul de tutun, parfumul puternic etc.
Motiv extern
Corpul copilului este aparat prin aceste mecanisme de protectie, precum stranutul. Asadar, stranutul este reactia normala declansata de un corp din exterior care intra în nazofaringe.
Deseori, copiii care s-au nascut la sfarsitul toamnei si iarna stranuta des. Aerul mai rece decat cel cu care erau obisnuiti, le provoaca stranutul.
Masuri contra stranutului
- Ventilati si curatati casa
- Asigurati umiditatea si temperatura corespunzatoare in camera nou-nascutului
- Eliminati tot praful din casa
- Curatati nasul copilului ori de cate ori este nevoie
- Feriti copilul de lumina intensa