Fontanelele sunt acele regiuni moi din zona capului bebelusului. In total sunt 6 fontanele la un nou-nascut, insa doar 2 sunt mai cunoscute.
Cuprins:
Anume, cea din mijlocul capului, localizata in zona superioara care este cunoscuta sub numele de fontanela anterioara si cea din partea din spate a capului care este numita fontanela posterioara.
Cum se formeaza fontanela
Oasele maleabile sunt numite si oase craniene, iar acestea includ un os frontal, un os occipital, doua oase parietale si doua oase temporale.
Oasele sunt tinute in loc de tesuturi flexibile sau suturi. Intr-o perioada de timp aceste tesuturi tind sa se dezvolte, sudand diferitele oase ale craniului impreuna pentru a forma craniul.
In acest caz, fontanelele ajuta la modificarea formei capului nou-nascutului, pentru a permite trecerea prin canalul de nastere ingust. Fontanelele dispar dupa un timp, odata ce oasele craniului se unesc si se formeaza.
Tipuri de fontanele
- Fontanela anterioara – Este cea mai mare dintre fontanele, iar la nastere, dimensiunea medie a acesteia este de aproximativ 2 cm in diametru.
- Fontanela posterioara – Aceasta formatiune are forma unui triunghi si masoara mai putin de 1/2 cm la nastere.
- Fontanelele sfenoidale – Sunt 2, una pe fiecare parte a capului, spre partea din fata a craniului, in zona tamplelor.
- Fontanelele mastoide – Sunt tot 2, cate una pe fiecare parte a capului, in spatele urechilor.
Rolul fontanelelor
- Permit compresia craniului in timpul nasterii, astfel se faciliteaza trecerea copilului prin canalul de nastere, permitand ca oasele craniului sa se comprime.
- Permit cresterea rapida a creierului, iar creierul copilului poate prezenta o crestere rapida, ceea ce nu ar fi posibil daca oasele craniului ar fi sudate.
Cand se inchide fontanela la bebelusi
Acest proces poate avea loc intre 9 si 18 luni, insa exista cazuri cand se poate inchide si la 18 luni sau chiar 24 de luni. Fontanela posterioara se inchide de obicei la 2-3 luni.
Fontanelele nu se inchid in acelasi timp. Cele sase fontanele se inchid astfel:
- fontanela posterioara: intre 6 saptamani si 3 luni
- fontanelele sfenoidale: la 6 luni
- fontanelele mastoide – 6-18 luni
- fontanela anterioara – incep sa se inchida la 6 luni si nu mai poate fi simtita intre 18 luni si 2 ani
Cand trebuie sa va ingrijorati
Semnele de ingrijorare nu sunt multe, insa trebuie luate in seama:
Inchiderea precoce a fontanelei
Aceasta problema se mai numeste si craniosinostoza si afecteaza cresterea creierului si forma capului copilului. Poate provoca presiune in interiorul craniului copilului.
Cap asimetric la bebelusi
Pentru ca exista spatiu pentru mutarea oaselor, orice presiune asupra craniului poate influenta forma sa si atunci apar doua probleme comune privind forma capului: cap lungit si cap usor turtit.
Intarzierea inchiderii fontanelei
In mod normal, fontalele se inchid intre 6 saptamani si 3 luni, la 6 luni, la 6-18 luni si pana la 2 ani. O intarziere in inchiderea fontanelelor bebelusului poate indica o serie de afectiuni cum ar fi dwarfismul, probleme metabolice, hidrocefalie si sindromul Down.
Fontanela bombata, umflata
O fontanela umflata nu este periculoasa, insa cand nu revine la normal poate fi un semn al unei afectiuni grave, cum ar fi o infectie sau umflarea creierului.
Aceasta apare atunci cand lichidul se acumuleaza in creier sau creierul se umfla, iar asta cauzeaza o presiune crescuta in interiorul craniului.
Fontanela lasata
Aceasta apare atunci cand un copil nu primeste suficiente fluide sau copilul pierde mult mai multe lichide decat ii sunt administrate.