Medicul care a asistat la nașterea bebelușilor, Sankkayala Uma Shankar, a declarat pentru The Washington Post că mama, Mangayamma Yaramati, a furnizat un certificat de naștere care arată că are 74 de ani, deși unele publicații au raportat că are 73 de ani. Shankar, un specialist FIV, a livrat joi gemenii prin cezariană și a declarat pentru The Post că mama și bebelușii sunt bine.
„Sarcina a fost ok. Nu au existat complicații „, a declarat Shankar pentru The Post.
A nascut gemeni la 74 de ani. Cazul medical care a uluit India
Gemenii au fost concepuți prin fertilizarea in vitro. Deoarece Yaramati a intrat la menopauză, a fost nevoie de fertilizarea ovulului unui donator cu sperma lui Rajarao, au spus medicii Hindustan Times.
Shannon Clark, profesor de medicină maternă și fetală la Filiala Medicală a Universității din Texas din Galveston, a declarat că sarcina lui Yaramati este atipică, dar nu este surprinzătoare, având în vedere tehnologia existentă în jurul reproducerii asistate.
Ovulele unei femei se deteriorează în calitate și cantitate în timp, dar uterul ei „nu este supus acelorași constrângeri de vârstă”, a explicat Clark. Multumita femeilor care doneaza ovule, femeile sunt capabile să poarte bebeluși la o vârstă înaintată.
Medicii lui Yaramati spun că la 74 de ani, ea este cea mai în vârstă persoană din lume care a născut, deși acest lucru nu a fost imediat verificat.
În 2007, o mamă britanică în vârstă de 59 de ani a înregistrat recordul mondial.
Mai mulți eticieni si-au exprimat îngrijorarea susținând că nașterea la o vârstă atât de târzie este iresponsabilă. Au existat insa si persoane care au combătut ipoteza acestora, spunand ca nașterea este un „drept fundamental”, care nu trebuie refuzat persoanelor în funcție de vârsta lor.
Într-un document din 2016, Comitetul de etică al Societății Americane pentru Medicină Reproductivă a descurajat medicii să „furnizeze ovocite sau embrioni donatori femeilor de peste 55 de ani, chiar și atunci când nu au probleme medicale.”
Comitetul a menționat îngrijorările legate de siguranța mamei și a fatului, longevitatea și „nevoia de sprijin psihosocial adecvat pentru creșterea unui copil pana la vârsta adultă”.