Trezitul in timpul noptii la bebelusi. Un copil se poate trezi de cateva ori pe noapte astfel incat parintii, dar mai ales mamele pot ajunge in pragul epuizarii.
Cuprins:
Tocmai din acest motiv, un parinte epuizat va vrea sa stie cat timp se va prelungi chinul noptilor nedormite.
Trezitul in timpul noptii la bebelusi
Studiile efectuate pana in prezent arata faptul ca abia la varsta de 6-7 ani devine normal ca un copil sa doarma toata noatea, fara intreruperi.
Si chiar si dupa aceasta varsta, copiii se pot trezi din somn din varii motive. Mamele sunt cele care par sa aiba multa rabdare cu bebelusul in primele cateva luni dupa nastere, insa sunt ajutate si de hormonii secretati in aceasta perioada.
Trebuie retinut ca pana la varsta de 6 luni este perfect normal ca bebelusul sa se trezeasca la minim 3-4 ore in fiecare noapte, iar in primele 3 luni de viata chiar mai des, poate chiar si din ora in ora.
Astfel ca intre 6 luni si un an, trezirile nocturne se mai raresc, iar majoritatea parintilor isi amintesc ca abia dupa varsta de 3 ani copiii lor au inceput sa doarma mai bine noaptea, fara sa mai ceara sanul sau biberonul cu lapte.
Trezirile nocturne sunt, la inceput, un mecanism de supravietuire a speciei, astfel ca bebelusul pana la 3-4 luni nu ar putea sa se dezvolte normal daca ar dormi neintrerupt cate 8 ore pe noapte.
Bebelusii au nevoie de energie ca sa isi mentina constanta temperatura corpului si au nevoie sa fie incalziti si alintati de mamicile lor si au nevoie de lapte ca sa isi acopere necesarul energetic.
Insa mai tarziu, se pare ca hranirile nocturne nu mai sunt atat de importante, strict ca sursa de substante nutritive necesare pentru dezvoltare.
Trezirile nocturne pot avea alte cauze:
- Asocierile gresite legate de somn. Un copil invatat sa adoarma doar leganat isi va da seama ca leganatul a incetat atuci cand se afla intr-o faza de somn superficial, asa ca se va trezi de-a binelea.
- Setea. Multor bebelusi li se face sete noaptea, mai ales daca dorm imbracati prea gros, sau intr-o incapere prea calduroasa.
- Factori legati de mediu. Zgomotele puternice, televizorul din camera, uitatul la televizor chiar inainte de culcare si asa mai departe, pot determina probleme legate de somnul celor mici.
- Eruptia dentara este o importanta cauza a noptilor agitate pana pe la varsta de 18 luni.
- Alergiile alimentare sau intolerantele pot tulbura somnul unui copil din cauza disconfortului generat de simptomele asociate.
- Supraoboseala. Un copil foarte obosit va avea un somn mai agitat decat in mod normal. Un somn de pranz prea lung il poate face pe cel mic sa adoarma greu seara.
- Prea multa lumina in dormitor. Creierul uman asociaza lumina cu activitatea si starea de trezire, asa ca prea multa lumina in dormitor il poate face pe cel mic sa adoarma mai greu.
- O alta cauza medicala. Durerile se acutizeaza noaptea, asa ca cel mic poate tolera bine durerea in timpul zilei, dar se poate trezi plangand in repetate randuri noaptea.
- Cosmarurile si terorile nocturne sunt frecvent intalnite la copiii mici, iar manifestarea lor este de-a dreptul dramatica.