Ruptura de perineu la nastere sau ruptura de gradul 4 – este cea mai severa forma de ruptura vaginala. Ruptura de perineu reprezinta sfasierea, ruperea in bucati a perineului – tesutul care sustine organele pelvine.
Cuprins:
Sophia, mama unei fetite de 8 luni, a impartasit online experienta ei si cum a afectat-o ruptura de perineu la nastere. Efectele neplacute vor fi simtite si in urmatoarele saptamani de recuperare postnatala sau chiar luni.
Ruptura de perineu la nastere se poate extinde pana la muschii si sfincterul anal
Asa s-a intamplat si in cazul Sophiei, care isi aduce aminte doar de agitatia asistentelor din jurul ei, incercand sa o coase. „Am ruptura mare?”, a fost intrebarea ei.
„Da, ai avut o ruptura de gradul 4.”
Din fericire, durerea a fost resimtita la minimum, multumita epiduralei. Recuperarea a fost, insa, ceva mai severa.
„Am presupus ca nasterile naturale sunt dureroase, insa nu ma asteptam la chinul ce a urmat. Imi era greu sa ma ridic din pat, sa ma duc la baie, insa trebuia sa o fac. Familia a fost alaturi de mine, altfel nu m-as fi descurcat.
In urmatoarele saptamani acasa, sangeram in continuare. Trebuia sa ma schimb de lenjerie o data la cateva ore. Simteam o durere puternica in zona intestinelor si nu puteam sa imi alaptez fetita decat daca stateam asezata.”
Timp de 3 luni dupa nastere, Sophia a fost nevoita sa foloseasca o perna speciala, pe care sa se aseze, confectionata initial persoanelor cu fracturi de coccis.
Mai mult, din cauza ca a fost cusuta prea stramt, zona rectala a devenit mult prea ingusta, iar acest lucru a cauzat mai multe fisuri dureroase.
Viata sexuala, un chin dupa nastere
Sophia a marturisit ca nu a reusit sa isi reia viata sexuala cu sotul ei, nici macar la 6 luni de la nastere. Pe langa disconfortul fizic, Sophia a ramas si cu trauma psihica, care o face sa fie retinuta.
„Obstetricianul meu mi-a spus ca trebuie sa incerc sa fac abstractie de durere si sa ma reobisnuiesc. Mai ales ca e o durere pe care o voi avea pentru tot restul vietii”, a mai spus tanara mamica, socata in acelasi timp de sfatul primit.
In prezent, Sophia s-a recuperat ceva mai bine, insa urmeaza mai multe tratamente si terapii. Saptamanal se intalneste cu un fizioterapeut, proctolog, si merge si la acupunctura.
Desi nu are mereu timp sa le faca pe toate, se straduieste, sperand sa revina la un stil de viata normal.
Ruptura de perineu la nastere este una rara si destul de infricosatoare. Insa, este important ca orice femeie insarcinata sa cunoasca riscurile si ce implica fiecare.
Iata tipurile de rupturi care pot avea loc la nastere
Ruptura de gradul 1: este o ruptura superficiala si implica ruperea pielii din jurul vaginului si intrarea in perineu. In general, se vindeca singura, si nu are nevoie sa fie cusuta.
Ruptura de gradul 2: implica o ruptura de gradul 1, insa afecteaza si muschii din zona perineului.
Ruptura de gradul 3: o astfel de ruptura se extinde si mai mult, spre zona sfincterului anal, muschiul care controleaza miscarile anusului.
Ruptura de gradul 4: cel mai sever tip de ruptura si care sfasie inclusiv zona sfncterului anal, dar si mucoasa rectala. In general, ele sunt rare, si afecteaza aproximativ 3% din femeile care nasc natural.