Greseli frecvente ale parintilor. Parintele Vasile Ioana indeamna: „nu mai faceti presiuni!” Greseli frecvente ale parintilor sau simple griji exagerate fata de propriul copil? Totusi, pe termen lung, aceste griji sunt si cele care creeaza tensiune in relatia cu copilul. Sa ii impui copilului ceva cu forta, sa alegi in locul lui mereu, sa te astepti sa faca doar ce spui tu, inseamna sa ii refuzi copilului dreptul de a-si trai viata.
Cuprins:
Exista o linie foarte fina intre „a face ce trebuie” pentru copil si „a face ce vreau eu”. Iata un top al acestor greseli frecvente ale parintilor, realizat de parintele Vasile Ioana.
Greseli frecvente ale parintilor. Excesul de autoritate
„E bine asa cum spun eu”, „Trebuie sa faci asta”. Copilul simte ca parerea lui nu conteaza. Tu, ca parinte, nu ai voie sa hotarasti pe cine iubeste copilul tau. Nu ai voie sa ii alegi meseria. Poti sa il inspiri, sa ii oferi niste optiuni, dar nu sa decizi in locul lui.
Datoria ta morala este sa il veghezi pe copil din umbra, insa nu sa faci exces de autoritate.
Obsesia cliseelor
Parinti dragi, nu mai faceti presiuni asupra tinerilor. „Cand te mariti?”, „Cand faci copii?”. Exista cazuri de fete care s-au maritat de gura mamei si au ajuns sa-i spuna peste ani: „Din cauza ta m-am maritat cu nenorocitul ala”.
Tot ce tine de maritis, casa, familie, copil… toate acestea sunt clisee. Nu poti sa impingi copilul si sa il intrebi apoi de ce a cazut. Pai daca tu l-ai impins?
Idolatrizarea copilului
Punem pe copii, in locul lui Dumnezeu. E o mare greseala. Sufocam copilul prin alint, iar el are 26 de ani. La 28 de ani, tanarul sta acasa, mama ii spala, mama ii face tot si nu are nicio motivatie sa plece de acasa. Daca iti iubesti copilul, scoate-ti copilul din cuib ca sa invete sa isi traiasca propria viata.
Un copil ar trebui sa plece din casa ca sa poata sa se dezvolte.
Pe langa aceste greseli frecvente ale parintilor, parintele Vasile Ioana a oferit si cateva sfaturi utile de viata pentru copiii deveniti adulti. Iata cum iti poti face si tu, la randul tau, parintii fericiti.
Greseli frecvente ale parintilor. Parintele Vasile Ioana indeamna
1. Hraneste-ti parintele cu vesti bune
Daca tu o suni pe mama ta si ii povestesti lucrurile bune din viata, acest lucru ii face mult bine. La un moment dat, copiii suna parintii doar cand e nevoie: „Am nevoie de bani”, „Am nevoie sa stai si tu cu copilul”, iar parintele ajunge sa se simta ca un prestator. Si este trist.
Un parinte trebuie sa se simta iubit de copilul lui. Porunca a a-5-a din Decalog: „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta ca sa traiesti ani multi fericiti pe Pamant”.
2. Nu tipa la mama ta
E o lege sfanta. Ti-a dat viata. Mama se simte umilita cand vorbim pe un ton ridicat. Parintii ne-au dat viata, si-au sacrificat tineretea pentru a ne creste.
3. Ofera bucurii parintilor tai
Parintele este cel care iti ofera bucurii si asta ii umple sufletul. E bine sa va suprindeti parintii cu suprize, sa oferi o vacanta undeva, sa ii trimiti o poza instant cu tine sau cu tine si copilul tau. Spune-i ca te gandesti la ea.
In final, cel mai important reper: „Banii nu sunt cei mai importanti.”
Din copilarie invatam o mare prostie: sa avem o meserie banoasa, sa avem casa, masina. Gresit. Iubirea, intelepciunea, rabdarea, cititul de carti, toate acestea sunt mai importante decat banul.
„Parintii sa le spuna copiilor: Sclavia banului distruge relatia cu tine si cu Dumnezeu. Fugi de ban si banul va fugi dupa tine. Fa-ti tu treaba ta, fi un notar bun, medic bun, orice meserie ai tu.
Cand esti concentrat sa iti faci treaba cat mai bine, vor veni si castigurile. Daca traiesti obsesia banului, atunci cand nu il ai, devii suparat. Iar de aici vor veni mai multe lucruri rele”, mai explica parintele Vasile Ioana.