Cand copilul sufera.
Cuprins:
„Asa cum ai grija de o floare, o plantezi, ii pregatesti pamantul, o uzi la timp, asa trebuie sa avem grija si de copiii nostri. Ei au nevoie de empatia noastra”, explica Parintele Vasile Ioana intr-un interviu.
Ai trait si tu, probabil, acele zile. Zile incarcate, cu griji si stari de oboseala, in care plansetul copilului necontrolat aproape te face sa iti „dai demisia” din rolul de mama.
Mai tarziu, cand copilul creste, uitam un lucru esential: sa ii oferim in continuare afectiune si sa nu rabufnim la adresa lui atunci cand lucrurile cotidiene merg prost.
Toate acestea vor afecta buna dezvoltare emotionala a copilului tau. Altfel, copilul sufera in tacere. Peste ani, o relatie dificila cu el, tendintele introvertite sau nesiguranta vor fi cateva dintre consecinte.
Ajuta copilul sa se simta important, iubit, si nu sa simta ca e respins.
Copilul sufera. Vorbe sau expresii care ranesc inima copilului tau
1. „Nu esti bun de nimic”
Acel copil sufera in adancul inimii lui. Copilul a venit pe lume si are nevoie de la parinti de confirmarea valorii lui. Mama te-a valorizat, te-a ridicat. Daca desenul lui a fost prost, nu ii spune asta.
Incearca altfel: „Ai putea sa o faci si mai bine”. Stima lui de sine va scadea, va deveni timorat si va avea mereu nevoie de confirmare.
2. „Taci din gura”
In acel moment, tu opresti dialogul. Doar oamenii au acest dar, al cuvantului. Daca ii spui sa taca, copilul se simte umilit. Copilul sufera. Nu se simte important.
E bine sa il ajuti pe copil sa comunice, sa creati o legatura. Lasa-l sa spuna ce are de spus si ai rabdare cu el.
3. „Pleaca de aici, sa nu te vad”
Daca ti-a gresit copilul, nu-i spune acest lucru. Dumnezeu nu iti spune nici tie asta, atunci cand tu gresesti. Ce este Dumnezeu pentru tine, esti tu pentru copil. Dumnezeu iubeste si iarta, tu ai venit in viata copilului tau, pentru ca Dumnezeu ti l-a oferit.
Este o mare rana pentru el sa ii spui asa ceva. In acel moment simte pericolul de abandon. Sunt pline spitalele de boli psihice capatate in urma unor astfel de traume, de abandon. Sa educi un copil inseamna ca tu construiesti o lume interioara plina de virtuti.
4. „Tu nu poti ca ceilalti”
Din prostie, parintele incearca sa il motiveze. Insa il impinge spre invidie. In acel moment, el il va vedea pe celalalt ca pe un dusman. Parinti, viata nu este concurs. Daca a ajuns pe locul 2 sau 3 nu asta e important, ci jocul in sine.
Invata copilul sa se bucure de viata, pentru ca asta e viata, traseul, si nu destinatia finala.
Mare atentie aici, pentru familiile cu mai multi copii. Trebuie sa iti iubesti copiii in mod egal, altfel se naste competitia intre frati.
5. „Nu mai plange”
Voi, tatilor, sunteti cei care intervin de cele mai multe ori. Daca tu ii spui sa nu mai planga, cand copilul sufera, e ca si cum i-ai spune „Nu mai plange, simte ceea ce simt eu”.
El are un motiv pentru care plange, pentru care ii este frica. In acel moment trebuie doar sa ii fii alaturi, sa il asculti, sa ii spui ca il iubesti.
Bratele parintesti inseamna siguranta si ofera incredere copilului. Astfel, copilul va creste sanatos si cu o minte sanatoasa.