Mersul la olita. Semne ca cel mic nu este pregatit sa renunte la scutec. Mersul la olita este o etapa importanta in dezvoltarea copilului, una dintre primele forme de independenta a juniorului.
Cuprins:
Copilul va deveni tot mai constient de semnalele transmise de corpul lui si va sti sa „ceara” la olita.
Este important sa fiti atenti la semnalele transmise de copil si sa nu il fortati cu mersul la olita.
Varsta medie pentru antrenamentul de olita este de aproximativ 27 de luni. Daca copilul se va simti fortat, va refuza sa isi mai faca nevoile, iar acest lucru ar putea sa ii cauzeze tulburari digestive.
Mersul la olita mai poate astepa. Semnale transmise de copil
1. Scutecul murdar, incomod sau nu?
Scutecul murdar te va face cel mai bine sa iti dai seama daca copilul tau e pregatit pentru olita. Atunci cand incepe sa nu se mai simta bine sa stea in mizerie, veti trece la urmatorul nivel.
Pana atunci, daca copilul nu se simte deranjat de scutecul murdar, inseamna ca olita mai poate astepta.
2. Nu pare interesat de mersul la olita
In unele cazuri, copiii vor sa imite comportamentul parintilor. Asa ca vor fi curiosi sa incerce statul pe wc sau pe olita. Altii, nu vor manifesta niciun interes si se vor simti bine in propriile scutece.
Asteapta sa iti transmita el semnale. Nu il forta sa stea pe olita, altfel vei avea parte de multa bataie de cap.
3. Datul pantalonilor jos, un puzzle alambicat
La inceput, il vei ajuta sa se aseza, iar apoi sa se ridice. Il vei curata si vei strange in urma lui. Apoi ii vei ridica pantalonii. Sarcini necesare si care trebuiesc facute cel putin la varsta la care copilul se poate apuca singur de hainute (pantaloni in acest caz sau chilotei) si sa incerce sa si-i dea jos.
4. Mersul la olita. Cat se sta pe ea?
Daca copilul pare agitat si nu are stare intr-un singur loc, e clar ca mai e de asteptat. Specialistii recomanda ca micutii sa fie lasati pe oala intre trei si cinci minute.
Daca nu are rabdare sa stea atat, e semn ca mai trebuie lasat sa creasca.