Constipatia la bebelusi. Remedii naturale de incercat acasa. Constipatia reprezinta una dintre problemele cel mai des semnalate de mamicile de bebelusi. De cele mai multe ori, daca scaunul lipseste intr-o zi, mama se panicheaza si cauta solutii medicale sau naturale.
Cuprins:
Eliminarea de fecale variaza foarte mult la bebelusi. Unii au scaune in fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, pe cand altii elimina scaunul la cateva zile. In cazul bebelusilor alaptati la san, scaunul poate sa intarzie si 7 zile, insa acest lucru nu inseamna ca bebelusul este constipat.
Putem vorbi despre constipatie atunci cand scaunul eliminat este tare, uscat, iar procesul de defecatie necesita eforturi mari si provoaca durere bebelusului.
Uneori, periodicitatea scaunelor mai poate fi afectata si de introducerea unor noi alimente. Sistemul digestiv se afla in plina dezvoltare, iar orice fel de schimbare poate produce dereglari.
Constipatia la bebelusi. Primele simptome
Iata cum iti dai seama cel mai bine daca bebelusul tau sufera de constipatie sau daca schimbarile la nivel de scaun sunt perfect normale pentru el.
Frecventa si consistenta scaunelor este primul indiciu.
Daca copilul nu a facut nimic cateva zile la rand, iar apoi face scaun tare, e principalul semn ca e constipat.
Un alt indiciu il reprezinta usurinta cu care elimina scaunul. Daca copilul pare ca se screme sau impinge mai tare decat de obicei, inseamna ca micutul ar putea suferi de constipatie.
Fii atenta la cum arata scaunul copilului, ca sa iti dai seama daca e ceva in neregula cu el. Daca gasesti firisoare de sange in fecalele bebelusului, este un alt semn ca se chinuie dea afara scaunul.
Lipsa apetitului poate indica o posibila constipatie. In lipsa scaunelor, bebelusul se poate simti satul si va refuza sa manance mancare multa.
Constipatia la bebelusi. Remedii naturale de incercat acasa
Iata ce poti face daca suspectezi ca bebelusul tau ar putea fi constipat.
Ai grija la laptele pe care il consuma bebelusul. Daca problema persista, poti lua in considerare schimbarrea formulei de lapte praf.
Daca este hranit la san, incearca sa fii atenta si la ce alimente consumi tu.
Pune accentul pe fructe si legume. Daca copilul are peste 6 luni, poti incerca sa il hranesti cu broccoli, para, pere, mere fara coaja. Fructele si legumele contin fibre naturale si vor ajuta digestia copilului.
Hidratarea, foarte importanta. Puteti incerca sa oferiti copilului putin suc de prune sau pere. De asemenea, oferiti-i multa apa.
Ajuta bebelusul printr-un masaj bland pe burtica. Daca copilul este mai mare, il puteti ajuta sa faca putina miscare.