Dorinta unei mame in momentul in care afla ca in interiorul ei bate o alta inimioara este ca fiinta pe care o va aduce pe lume sa fie sanatoasa. Copilasul devine centrul universului matern, iar viata, telurile, visurile, scopurile tind sa graviteze in jurul mogaldetei in formare.
Copilul devine important intr-o familie inca din primele saptamani de viata intrauterina. In momentul in care la un control ti se spune ca fiinta de care te-ai indragostit de cand avea cativa milimetri este diferita, lumea ti se sfarseste.
Lucrurile le schimba, iar gandurile iti invadeaza mintea. Te pregatesti sufleteste pentru a aduce pe lume un copil diferit. Te pregatesti sa-l inveti sa se accepte, sa se iubeasca, sa fie normal, chiar daca nu e ca toti ceilalti.
Mama unei fetite cu sindromul Down a povestit cum au fost momentele in care a aflat ca Viena este diferita. A iubit-o inca de cand i-a auzit prima data bataile inimii, iar vestea ca micuta sufera de sindromul Down a facut-o sa o iubeasca si mai mult.
„Cand am aflat ca vom avea un copil si i-am auzit pentru prima data bataile inimii, partea artistica din mine a decis sa picteze un tablou si sa il inrameze cu vorbele astea: „Am stiut ca te iubesc inainte sa te cunosc.”
Am pus tabloul in camera copilului. Eram profund indragostita de copilasul pe care il purtam in burta. Bucuria si entuziasmul erau atat de mari, incat nu au putut fi stirbite nici de vestea ca fetita noastra mica se va naste cu sindromul Down.
Bataile inimii, timide la inceput, au devenit din ce in ce mai puternice, chiar daca oamenii imi spuneau „imi pare rau” si se comportau de parca nu am avea motive sa ne bucuram de venirea pe lume a acestui copil.
Din fericire totul s-a schimbat cand ea a venit pe lume cu 10 degete la maini si 10 la picioare, cu ochii albastri si un nasuc cat un buton. Era perfecta. Cand am privit-o prima data pe Viena nu am simtit niciun regret, ci din contra, am simtit si mai multa dragoste pentru ca ea era perfecta exact asa cum a venit pe lume.
Credeam ca va trebui sa o schimb pentru a se putea integra in lume. Acum mi-am dat seama ca ar trebui sa schimb lumea, pentru ea. Am stiut ca o iubesc inainte sa o cunosc, dar acum ca am intalnit-o am invatat ce inseamna cu adevarat dragostea”, a spus mamica fetitei care s-a nascut cu sindromul Down.
Ce este sindromul Down?
Sindromul Down este o disfunctionalitate cromozomiala. Copilul se naste cu 47 de cromozomi, in loc de 46. Sindromul Down apare la circa 650-1000 de nasteri. In anul 2018, in Romania s-au nascut 4550 de copii cu sindrom Down.
In general, persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune pot avea multiple probleme de sanatate. Copilului ii este afectata dezvoltarea motorie, dar si cea cognitiva.