Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani și peste. AAP și-a modificat recomandările în ceea ce privește perioada de alăptare. Dacă inițial pediatrii americani recomandau alăptarea până la un an și peste, acum încurajează alăptarea până la vârsta de doi ani și după împlinirea acesteia.
„AAP sprijină continuarea alăptării, în paralel cu alimente complementare adecvate introduse la aproximativ 6 luni, atâta timp cât mama și copilul doresc, până la vârsta de doi ani sau peste. Aceste recomandări sunt congruente cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății” se arată în luarea de poziție publicată în urmă cu câteva zile. (Meek și Noble, 2022, p. 71), potrivit inbratelamami.ro.
Mulți cred că dacă un copil merge, vorbește și este capabil să se hrănească singur, nu ar mai trebui să fie alăptat. Poate să fie inconfortabil pentru mame să alăpteze sub privirile critice ale celor din jur, iar din această cauză multe dintre ele renunță la alăptare.
Fiecare mămică ar trebui să-și asculte inima și să facă așa cum simte. Nu există studii din care să rezulte că alăptarea prelungită poate face rău copilului sau mamelor, dimpotrivă, se cunosc multe avantaje care ajută atât copilul, cât și mama, scrie healthline.com.
1. Laptele matern oferă nutrienți pentru copil, chiar și la vârste înaintate, precum proteine, calciu, grăsimi, vitamina A, etc.
2. Ajută sistemul imunitar
3. Mamele sunt și ele mai sănătoase: cele care alăptează un timp îndelungat reduc riscul de cancer de sân, ovarian și endometrial
4. Ajută la dezvoltarea creierului copilului
5. Ajută la calmarea și liniștirea copilului
6. Reduce nivelul de stres la mame
7. Se știe deja că laptele matern este cel mai bun lapte pe care îl poți oferi copilului, însă cele care alăptează un timp îndelungat nu mai sunt nevoite să schimbe formula de lapte sau să treacă la laptele de vacă, conform kidshealth.org.
Alăptarea după vârsta de doi ani. În țările europene și în SUA sânul este legat mai mult de sexualitate, de aceea alăptatul, mai ales la vârste mai mari, este un act taboo. Academia Americană de Pediatrie sfătuiește alăptarea în primii doi ani de viață și continuarea acesteia atâta timp cât dorește mama și copilul.
În Africa, în Guinea-Bissau, vârsta medie de alăptare este de 22,6 luni. În India mamele își alăptează copiii până la vârsta de 3 ani în mod frecvent.
Nu există o limită superioară a perioadei de alăptare întrucât niciun studiu nu a dovedit vreun efect advers – din punctul de vedere al dezvoltării fizice şi emoţionale – asupra copilului.
Vezi și: De la lacrimi și răni, la peste 3 ani de alăptare. Povestea mea | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…