Adaptarea la grădiniță. Cât e normal să plângă un copil până se integrează în colectivitate? | Demamici.ro

Adaptarea la grădiniță. Intrarea copilului în colectivitate reprezintă un eveniment important în viața întregii familii. Sentimente precum entuziasm și bucurie, dar și îngrijorare și frică sunt destul de comune în această situație.

Adaptarea copilului la grădiniță este un proces în care copilul se adaptează la un spațiu nou, la oameni noi precum educatorii și alți copii și la regulile care sunt respectate în sistemul preșcolar. Pe măsură ce un copil trece printr-o schimbare majoră în viață, schimbările de comportament, percepție și funcționarea generală sunt frecvente.

Durata medie a tranziției la grădiniță este de aproximativ 15 zile până la o lună (în cazul copiilor care au frecventat și creșa). În cazul copiilor care intră pentru prima dată în colectivitate, adaptarea la grădiniță poate dura până la 6 luni.

Cu toate acestea, durata ajustării este individuală și unii copii se adaptează cu ușurință la noile circumstanțe, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp. Se poate spune că copilul s-a adaptat la grădiniță atunci când a stabilit o bună comunicare și relații socio-emoționale strânse cu educatoarele.

Adaptarea la grădiniță

Unele dintre modificările potențiale ale copilului în timpul procesului de adaptare sunt modificări ale obiceiurilor normale de alimentație și somn, în care copilul poate refuza să mănânce sau să doarmă. Apoi copilul poate experimenta o regresie în comportament, adică o întoarcere la stadiul anterior de dezvoltare prin care a trecut.

Aceasta se poate manifesta prin urinarea din nou în scutece, târâtul, căutarea unei suzete etc. Toate aceste schimbări sunt normale și nu reprezintă un motiv pentru care părinții să-și facă griji. Cu toate acestea, dacă și după o perioadă lungă, să zicem câteva luni, un an, copilul încă prezintă dificultăți de adaptare, este important să se consulte un profesionist.

Momentul de adaptare depinde de vârsta copilului, stadiul de dezvoltare în care se află, experiențele anterioare de separare de îngrijitor, caracteristicile copilului și orice evenimente stresante pe care le-ar fi putut trăi în viața sa. Răspunsurile părinților la separare joacă, de asemenea, un rol semnificativ. Dacă părintele are o atitudine pozitivă față de grădiniță și copilul dezvoltă un atașament sigur și mecanisme adecvate de a face față stresului, acest lucru va facilita foarte mult adaptarea copilului.

Adaptarea la grădiniță. Cât e normal să plângă un copil până se integrează în colectivitate?

Înainte ca cel mic să înceapă grădinița, se recomandă să se obișnuiască treptat cu despărțirea de părinți. De exemplu, părinții pot lăsa copilul la bunici sau alte persoane cunoscute pentru o perioadă scurtă, ceea ce îi va permite copilului să treacă prin despărțire și, prin urmare, să conștientizeze că părinții se întorc la el de fiecare dată.

De asemenea, este important să îi permitem copilului să-și dezvolte abilitățile sociale prin socializarea cu semenii, astfel încât să îi fie mai ușor să se adapteze la alți copii și să-și facă prieteni la grădiniță. Copiii ar trebui încurajați să împartă lucruri și jucării, să coopereze în joacă și să aibă răbdare așteptând rândul lor. Este indicat să lucrați cu copiii asupra autonomiei în funcție de vârsta lor. Este important să-i oferi copilului ocazia de a exersa să mănânce cu o lingură, să bea dintr-un pahar sau să se îmbrace singur, să poarte pantofi, să se spele pe mâini și să curețe jucăriile.

Mai mult, înainte de a merge la grădiniță, este necesar să discutăm cu copilul despre ce vor face acolo. Dacă observi că cel mic este anxios și se teme să meargă la grădiniță, este indicat să-i validezi emoțiile. Este extrem de important să accepți sentimentele copilului și să arăți că le înțelegi, astfel încât copilul să și le poată exprima corect.

Vorbește cu copilul tău despre grădiniță ca despre o experiență pozitivă, dar este, de asemenea, important să nu îi prezinți lucrurile care i se vor întâmpla acolo într-un mod nerealist: „ex: vei găsi la grădiniță cele mai frumoase jucării. Toții copiii vor fi fericiți. Îți vei face prieteni noi imediat!” Este de preferat să-i povestiți despre rutina de la grădiniță, limitându-vă la informațiile despre activități, cum ar fi jocul, mâncatul, dormitul și întâlnirea cu noi copii.

Adaptarea la grădiniță. Ce trebuie să faci ca părinte?

La începutul grădiniței, este important ca părinții să treacă prin perioada de adaptare cu copilul, mai degrabă decât, de exemplu, cu bunicii. Aceasta înseamnă că părinții ar trebui să-și ducă copilul la grădiniță, să petreacă primele zile cu ei în grup atâta timp cât și dacă este necesar și să mărească treptat timpul petrecut de copil la grădiniță. Deși pentru majoritatea părinților este greu să-și lase copilul la grădiniță, este important să nu îți arăți panica sau tristețea în fața lor, pentru ca copilul să nu creadă că situația este dificilă și stresantă. Când lăsați copilul, ar trebui să vă luați la revedere într-o dispoziție veselă, scurtă și prietenoasă.

Uneori, după o adaptare rapidă și de succes, un copil poate dezvolta o aversiune ulterioară față de grădiniță. Acestea sunt dificultăți de adaptare întârziate. Copilul se poate aștepta ca grădinița să fie doar temporară, iar când își dă seama că va fi acolo mult timp, după o perioadă, s-ar putea să se teamă. Este important să vorbim despre asta cu copilul, dar și să ceri ajutor de la educator.

Dacă separarea de copil este un stres greu de gestionat pentru părinți, este o idee bună să ceri ajutorul celor mai apropiați oameni sau să discutați cu un profesionist pentru a facilita procesul de adaptare pentru tine ca părinte și pentru copil.

Vezi și: Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță, în anul școlar 2023-2024. Grupa mijlocie devine obligatorie | Demamici.ro

Vezi și: Înscrieri grădiniță și creșă 2023. Acte necesare și data limită până la care se pot depune cererile, inclusiv online | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună