Pneumonia este o afecțiune de natură infecțioasă care nu trebuie neglijată, mai ales la copii, deoarece aceștia fac parte din principalele grupe de risc, alături de vârstnici și persoanele cu astm. Ea apare în urma inflamării țesutului plămânilor (se poate stabili la un plămân sau la ambii), inflamație cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție bacteriană sau virală.
Printre cele mai comune bacterii responsabile pentru pneumonia bacteriană se numără: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ) și Haemophilus influenza. După cum spuneam, însă, există și o serie de virusuri (gripale și paragripale) care pot duce la apariția pneumoniei, cum ar fi coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau aşa-numita pneumonie virală.
Ce se întâmplă în cazul inflamării țesutului pulmonar este că săculeții de aer de la capătul tuburilor respiratorii din plămâni se umplu cu lichid, ceea ce duce obstrucționarea și inflamarea căilor respiratorii, apariția mucusului și reducerea cantității de oxigen în organism.
Pneumonia este o afecțiune des întâlnită la copii, deoarece este o boală contagioasă, care poate fi ușor luată de la grădiniță, creșă sau școală. Este important de reținut faptul că cel mic poate suferi de pneumonie chiar și după vaccinarea împotriva Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenza, deoarece aceasta poate fi declanșată și de alte bacterii și virusuri. Astfel, majoritatea copiilor suferă de un episod de pneumonia până la vârsta adultă.
Simptome pneumonie la copii
Pneumonia la copii. Simptomele pneumoniei la copii depind de vârsta celui mic, dar și de natura pneumoniei, prin urmare acestea pot fi mai dificil de depistat. Astfel, dacă cel mic are pneumonie de natură bacteriană, simptomele sunt bruște și violente, cu febră mare, tuse și probleme respiratorii imediate. La polul opus se află pneumonia virală, caz în care copilul va suferi de simptome mai puțin severe la început, dar care se vor intensifica treptat.
De cele mai multe ori, pneumonia se manifestă ca o gripă sau răceală mai puternică, iar boala în sine ajunge să fie diagnosticată odată ce se acutizează sau apar complicații. Printre primele simptome cel mai des întâlnite la copii sunt:
- febră mare, cu transpirație și frisoane;
- dificultăți în respirație (se poate recunoaște cu ușurință deoarece respirația grea este, adesea, zgomotoasă, iar cel mic va avea dificultăți de respirație vizibile);
- tuse productivă, cu durere în piept la tușire;
- oboseală accentuată, însoțită adesea de stare de iritabilitate;
- dureri musculare generalizate și dureri toracice pregnante.
Referințe:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/pneumonia.html
(2) https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia-in-children