Foarte multe viitoare mame se incurajeaza gandindu-se ca corpurile femeilor sunt genetic programate sa faca fata cu brio unei nasteri. Este o idee care te ajuta sa faci fata mai usor travaliului si care mai diminueaza durerile facerii.
Intr-adevar, corpurile noastre, ale femeilor, sunt incredibil de puternice, dar de asemenea recuperarea uimitoare dupa nastere nu este valabila in toate cazurile.
Da, este normal sa dam nastere, dar de asemenea este greu, incredibil de greu si multe femei se lupta cu recuperarea dupa ce aduc pe lume o noua viata. Societatea trebuie sa inteleaga acest lucri si sa ofere suportul necesar femeilor care au nevoie de mai mult timp dupa refacere dupa nastere, fie ea naturala sau cezariana.
Stiinta a demonstrat ca sa dai nastere este mai solicitant pentru corp decat sa alergi un maraton. In timp ce atletii se odihnesc si primesc tratament pentru ranile lor, cele mai multe mame incearca sa treaca peste ale lor uneori prea repede.
Desi la prima vedere nasterea pare sa nu aiba nimic in comun cu maratonul, oamenii de stiinta au evidentiat similaritatile dintre cele doua experiente. In ambele corpurile sunt impinse la extrem. Nasterea este la fel de traumatizanta ca multe sporturi de performanta.
In timp ce atletii pornesc de la linia de start odihniti, gravidele intra in travaliu extenuate.
„Ultimele saptamani de sarcina sunt foarte obositoare. Incepem cursa nasterii la fel de obosite precum sunt atletii la finalul unui maraton”, a declarat Holly Dunsworth, profesor de Antropologie la University of Rhode Island.
Medicii le atentioneaza pe gravide sa bea multa apa, sa stea hidratate si sa consume alimente bogate in fier si proteine.
Potrivit unui studiu din 2015, realizat de University of Michigan, 25% dintre mame raman cu lichid in maduva osoasa in regiunea pubiana sau sufera fracturi similare cu cele suferite de atleti.
Mai mult decat atat 2 din 3 femei care nasc se aleg cu rani, la fel de dureroase ca cele mai grave intinderi musculare. Potrivit lui Janis Miller, autorul studiului, in momentul in care un atlet se alege cu astfel de rani este verificat printr-un RMN. Cand o mama are aceeasi problema, ramane de obicei nediagnosticata.
Aceasta chestiune poate provoca confuzie si le lasa pe mame cu simptome despre care nu vorbesc, cu probleme fizice pe care le considera normale doar pentru ca aud ca alte femei s-au recuperat rapid dupa nastere si nu s-au confruntat cu durerile pe care le simt ele.
Stiinta a demonstrat ca nasterea este mai greu de suportat de corp decat un maraton si poate provoca aceleasi rani. Ei bine, daca nu aveti incredere neaparat in rezultatele descoperite de cercetatori, intrebati-o pe Amber Miller care a alergat un marathon de 6 ore, apoi a nascut, da, da, in aceeasi zi.
„Sa nasti e cu suguranta mult mai greu decat sa alergi un maraton”, a spus Miller pentru The Guardian.
Citeste si: