Ajută-ți copilul să capete încredere în el. Cele două greșeli frecvente ale părinților. O dezvoltare armonioasă implică și dobândirea unei satisfacții personale, dată de încrederea în propria persoană, curajul de a te exprima în mod autentic, așa cum ești tu.
Lipsa unei încrederi în sine are la bază, de cele mai multe ori, experiențe din primii ani de viață. Cunoaștem cu toții exemplele de traume ale multor adulți care în timpul școlii au trecut prin bullying sau care au avut parte de părinți mult prea critici, nemulțumiți mereu de ei.
Dobândirea încrederii în propria persoană a copilului tău trebuie să devină o prioritate.
Desigur, un răsfăț excesiv poate conduce către un caracter arogant al copilului. Specialiștii în parenting recomandă părinților să fie atenți la două aspecte importante, care de multe ori sunt ignorate.
1. Lasă copilul să greșească. Nu fi salvatorul lui, nu încerca să intervii
Un copil care încearcă să se dea pe cel mai mare tobogan din parcul pentru copii sau care vrea să te ajute la treburile casnice, se va lovi de cele mai multe ori de atitudinea mult prea protectivă și totodată restrictivă a părinților.
„Ești prea mic”, „Ai să te lovești”, „Nu pune mâna fiindcă ai să strici”, sunt câteva remarci pe care adulții le folosesc adesea. Copilul nu va înțelege de ce îi sunt refuzate anumite lucruri, va trăi un sentiment de neputință, descurajare, și se va simți chiar dat la o parte.
Uneori, din dorința de a ne proteja copilul, creăm multe limitări în dezvoltarea lui. E important să lași copilul să încerce lucruri, activități și chiar dacă se lovește de o nereușită, e bine și așa. După mai multe încercări, atunci când copilul va reuși să facă ce și-a propus, persistența și victoria ulterioară îi vor produce multă satisfacție și automat, încredere în sine.
2. Nu pune presiune pe copil. Acceptă-i și neputința
La polul opus, se află părinții care își doresc ca cel mic să fie mereu un campion, fără să țină cont și de trăirile copilului.
„Uite, ceilalți copii cum au putut?”, sunt genul de observații care îl vor face pe copil să se închidă și mai tare în el și să trăiască un sentiment de dezamăgire puternic.
Odată cu frica copilului, părintele care pune presiune și încearcă să-și încurajeze astfel copilul, nu va face decât să-i accentueze sentimentul de rușine al celui mic. Dacă copilul se simte blocat, are nevoie de mai mult timp sau are un ritm diferit de cel al altor copii, acordă-i timpul necesar, empatizează cu emoțiile lui și nu-i lăsa niciodată impresia că te-a dezamăgit.
Vezi si: Ai țipat la copil? TOP 5 lucruri recomandate să le faci imediat după | Demamici.ro
Vezi si: Cum să NU mai țipi la copilul tău. Odată pentru totdeauna | Demamici.ro