Al doilea copil in familie. 10 lectii pentru primul nascut, ca sa nu apara gelozia. Al doilea copil in familie este, in general, motiv de bucurie pentru toata lumea. Totusi, odata cu trecerea timpului, copilul mai mare ajunge sa se simta eclipsat de bebelusul care acum primeste toata atentia.
Cuprins:
Daca iti doresti ca cei doi copii sa dezvolte o relatie sanatoasa, cel mai bine este sa incepi sa lucrezi cu primul nascut.
Nou nascutul este mai vulnerabil si este firesc sa aiba parte de mai multa atentie. Discuta cu fratele mai mare si incearca sa ii explici, adaptat varstei si puterii lui de intelegere, cat de important este sa imparta cu fratele lui ceea ce are. Nu uita sa ii mai spui ca el este in continuare la fel de iubit ca si pana acum.
La inceput, copilul cel mare va fi curios sa cunoasca bebelusul – sora sau fratiorul lui mai mic. Va dori sa se joace si sa reactioneze la interactiunea cu el.
Explica-i ca momentan bebelusul nu il poate intelege inca si trebuie sa dea dovada de blandete si rabdare in timpul petrecut cu el.
Odata cu al doilea copil, cel mare se va simti neglijat. Poti combate acest lucru daca ii explici ca a fi fratele mai mare are si avantaje: primeste cadouri mai mari si poate participa la mai multe activitati cu parintii. De asemenea, este important sa inteleaga ca va avea si el un rol important in cresterea celui mic.
O lectie foarte importanta, si anume, puterea de a iubi pe cineva fara ca acest lucru sa afecteze dragostea pe care o porti altcuiva.
Copilul mai mare trebuie sa inteleaga ca al doilea copil are nevoie de monitorizare permanenta pentru a supravietui. Lasati copilul sa asiste la activitatile cu bebelusul. In acest fel, va intelege mai bine nevoile fratiorului mai mic, iar el se va simti mai independent si mult mai increzator cu statutul lui de frate sau sora mai mare.
Pana sa ajunga la gradinita, ambii copii vor avea ocazia sa inteleaga ce presupune jocul cu alt copil, corectitudinea (simtul fair play) si capacitatea de a imparti jucarii si cu alt copil.
Nou nascutii au nevoie de ajutor in permanenta. Atunci cand este constient de acest lucru si, participa si el la activitatile din jurul noului nascut, copilul cel mare se simte util. Mai mult, el intelege nevoia de a fi in serviciul altora, atunci cand au nevoie.
Vezi si: Al doilea copil va fi mai neastamparat decat primul nascut? Ce spun cercetatorii | Demamici.ro
De fiecara data cand copilul cel mare pare suparat, discuta cu el. Chiar daca ai urmat pasii de mai sus, cu siguranta vor exista momente in care juniorul se va simti eclipsat de nou nascut.
Discuta cu el deschis, explica-i cat de iubit este in continuare. Acest tip de discutii il vor ajuta si mai tarziu in viata sa isi controleze mai bine emotiile si sa poata comunica cu cei din jur.
Interactiunea cu bebelusul implica multa gingasie. Copilul este fragil si trebuie manevrat cu atentie. Fratele mai mare va intelege mult mai bine acest concept, in momentul in care va interactiona cu el.
Odata cu al doilea copil, fratele cel mare trebuie sa inteleaga ca nou nascutul face parte din familie. Bebelusul nu este un strain, iar la finalul zilei, familia este pe primul loc. O lectie foarte importanta pentru orice copil.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…