Alaptarea: 3 din 5 nou-nascuti nu sunt alaptati in prima ora de viata. Hranirea la san, neglijata in prima ora de viata a copilului.
In acest interval pretios de la momentul nasterii, bebelusul trebuie sa aiba parte de contact piele pe piele cu mama, dar si sa fie alaptat.
Cu toate astea, un nou raport arata ca un numar mare de bebelusi nu au parte de beneficiile „orei de aur”. Aproximativ 78 de milioane de nou-nascuti (3 din 5 copii adusi pe lume) nu sunt alaptati in prima ora de viata.
Raportul publicat de UNICEF si OMS este cu atat mai ingrijorator, cu cat, acesti copii se vor confrunta cu un risc crescut de deces si dezvoltare de boli, dar si cu sanse mai reduse de a continua hranirea la san.
Citeste si: Cu cat bebelusul este alaptat mai mult timp, cu atat va fi mai inteligent | Demamici.ro
„In fiecare an, milioane de nou-nascuti nu se bucura de beneficiile alaptarii timpurii la san. De cele mai multe ori, motivele pentru care se intampla acest lucru sunt diferite. Pur si simplu mamele nu primesc sustinere suficienta pentru a alapta in acele momente esentiale dupa nastere, nici chiar din partea personalului medical din maternitati”, spune Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF.
„Initierea alaptarii in prima ora este ca si cum i-ai administra copilului primul vaccin.
Cercetarile internationale arata ca alaptarea ofera avantaje semnificative atat pentru copil, cat si pentru mama, precum si pentru societate. Reduce riscurile pentru mai multe boli pe intreaga durata a vietii”, declara Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Alaptarea, in functie de regiunile geografice
Conform raportului, ratele alaptarii in prima ora dupa nastere sunt cele mai crescute in Africa de Est si de Sud (65%). Cele mai mici se afla in Asia de Est si in Pacific (32%). Aproximativ 9 din 10 copii nascuti in Burundi, Sri Lanka si Vanuatu sunt alaptati la san in prima ora de viata, spre deosebire de 2 din 10 copii alaptati in Azerbaidjan, Chad si Muntenegru.
„Hranirea la san le ofera copiilor cel mai bun start in viata posibil”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General al OMS. „Trebuie sa urgentam extinderea sustinerii mamelor – fie ca vorbim despre membrii familiei, lucratorii din domeniul medical, angajatori sau guverne, astfel incat sa le ofere copiilor startul in viata pe care il merita”.