Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU. Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare vicii pe care un om le poate avea. Tutunul conține peste 5.000 de substanțe chimice, iar arsenicul și gudronul sunt printre cele mai periculoase.
O femeie însărcinată sau o proaspătă mămică fumătoare nu se expune doar pe sine la fumul de țigară , ci și propriul copil. De aceea, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să renunțați la fumat înainte de a dăuna celor din jur. Dacă, totuși nu reușiți, sunteți proaspătă mămică și doriți să oferiți lapte praf bebelușului deoarece „laptele meu nu e bun pentru că fumez”, documentați-vă puțin înainte pentru a afla dacă luați cea mai bună decizie.
Lucrurile nu stau chiar așa cum credem noi. O mamă care fumează poate alăpta! Dr. Jack Newman susține că: „o mamă care nu se poate opri din fumat ar trebui să alăpteze. S-a demonstrat că alăptarea scade efectele negative ale fumului de țigară asupra plămânilor bebelușului, de exemplu. Alăptarea conferă beneficii mari pentru sănătate atât mamei, cât și bebelușului. Ar fi mai bine ca mama să nu fumeze, dar dacă nu se poate opri sau reduce numărul țigărilor, atunci este mai bine să fumeze și să alăpteze.”
În 2001, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a scos nicotina din lista substanțelor „contraindicate” în timpul alăptării. O declarație AAP spune că:
„Un studiu a raportat că, în rândul femeilor care continuă să fumeze pe tot parcursul alăptării, incidența bolilor respiratorii acute este scăzută la sugarii lor, comparativ cu sugarii ai căror mame îi hrănesc cu formulă de lapte praf. S-ar putea ca alăptarea și fumatul să fie mai puțin dăunătoare pentru copil decât hrănirea cu biberonul și fumatul.”
Totuși, dacă fumezi și îți alăptezi copilul, încearcă să ții cont de un număr de sfaturi:
• Încearcă să fumezi cât mai departe de bebeluș, dacă s-ar putea într-o altă încăpere sau afară. Dacă bebelușul inhalează nicotină devine fumător pasiv, iar asta este foarte periculos pentru dezvoltarea lui. În niciun caz nu fuma lângă propriul copil!
• Spală-te întotdeauna pe mâini și pe față după ce fumezi. Ideal ar fi să schimbi întotdeauna și bluza sau să ai una doar pentru exterior (când fumezi) și alta pentru interior (când bebe e alăptat).
• Rărește numărul de țigări pentru a te ajuta atât pe tine, copilul tău și chiar mediul înconjurător. Încearcă să fumezi mai puțin de 10 țigări pe zi, dacă fumai cândva un pachet întreg.
• Fumează după ce alăptezi, nu înainte. De ce? Pentru că în momentul fumatului nivelul de nicotină și de dioxid de carbon din sânge cresc, inclusiv în lapte. La aproximativ 90 de minute, acest nivel începe să scadă la jumătate. De aceea, pentru ca mai puțină nicotină să fie prezentă în lapte, fumează după ce alăptezi bebelușul.
• Alege tutunul cu un grad mai scăzut de gudron. Încearcă , totuși să fumezi țigări mai slabe, mai puține și mai rar.
• Încearcă să renunți cu ajutor. Fie că sunt plasturi din comerț, fie că te autodetermini sau rărești numărul țigărilor sau folosești țigări electronice, încearcă să renunți la acest obicei nociv.
Beneficiile laptelui matern depășesc riscurile expunerii la nicotină, totuși, mamele fumătoare care alăptează și fumează, ar trebui să renunțe la fumat.
Există dovezi științifice care atestă că nicotina are efecte adverse asupra bebelușilor alăptați:
Laptele matern oferă substanțe nutritive pe care bebelușul NU le poate obține din laptele praf. Alăptarea protejează bebelușul de infecții cu ajutorul anticorpilor chiar și atunci când mama este fumătoare.
Multe studii cu privire la acest aspect sunt în desfășurare, dar cert este că o mamă fumătoare care alăptează NU TREBUIE SĂ RENUNȚE LA ALĂPTAT!
Surse:
Nafstad, P. et al. Breastfeeding, maternal smoking and lower respiratory tract infections. Eur Respir J 1996; 9:2623-29.
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/smoking/
https://www.llli.org/breastfeeding-info/smoking-and-breastfeeding/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277470/
http://www.breastfeedingmums.com/dr_jack_newman_more_breastfeeding_myths.htm
Vezi si: Alaptarea bebelusului. Indicatori care iti arata ca o faci corect | Demamici.ro
Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…