Povești de mămici

Alexandru luptă cu SMA, boala al cărei tratament costă 2,1 milioane de dolari. Povestea băiețelului, relatată de mama lui, Gabriela | Demamici.ro

Alexandru luptă cu SMA, boala al cărei tratament costă 2,1 milioane de dolari. Povestea băiețelului, relatată de mama lui, Gabriela. Trăim într-o societate în care copilașii bolnavi nu sunt ajutați suficient de către stat. Trăim într-o Românie în care puiuții de om, diagnosticați cu afecțiuni foarte grave, sunt trimiși acasă să-și trăiască viața în suferință și să-și aștepte sfârșitul.

Din fericire, însă, în aceeași Românie mai sunt și oameni cu suflet mare, oameni care fac minuni. Familia SMA este una extrem de numeroasă. Zeci de mii de membri s-au adunat în grupuri pe Facebook pentru a le da o șansă la viață copiilor diagnosticați cu SMA (amiotrofie spinală musculară) – O boală rară pentru care există tratament, însă este cel mai scump medicament din lume. Se numește Zolgensma și costă 2,1 milioane de dolari.

În ciuda sumei colosale, minunile s-au înfăptuit și asta doar datorită vouă, oamenilor cărora le pasă și care și-au rupt din puținul lor pentru a le oferi o șansă la o viață normală minunilor care au venit pe lume împovărați de această boală cruntă.

Robert, Noel, gemenii Ciutac sunt doar câțiva dintre copilașii care au primit tratamentul minune, Zolgensma. Acum, oamenii care s-au mobilizat pentru gemenii Ciutac luptă pentru o altă cauză, pentru cauza lui Alexandru.

Vă invităm să citiți povestea lui, relatată cu amănunte de mama Gabriela. Dacă puteți să ajutați, vă rugăm din inimă să o faceți. Alăturați-vă și grupului de suport pentru Alexandru. Aici puteți licita produse, se organizează tombole, se luptă pentru viața micuțului care are atâta nevoie de sprijin.

Alexandru luptă cu SMA, boala al cărei tratament costă 2,1 milioane de dolari. Povestea băiețelului, relatată de mama lui, Gabriela.

Noi suntem Alexandru, Andrei si Gabriela, o familie tanara de 2 ani si 8 luni, 27 si 25 de ani. In februarie 2018, la doar 3 saptamani de viata, Alexandru a fost diagnosticat cu SMA tip 1. Probabil stiti deja ce au simtit toti parintii in momentul diagnosticului, aceleasi lucruri le-am simtit si noi, insa tragedia mai mare la acel moment a fost ca in Romania nu se putea face nimic, nu exista niciun tratament, nicio speranta.

Medicul care a pus diagnosticul la Bucuresti, ne-a pus in legatura cu un grup de parinti romani ai copiilor cu SMA tip 1 infiintat pe Facebook. Toate sau 90% dintre aceste familii plecasera in strainatate pentru ca in Romania nu se putea decat sa astepti sa iti moara copilul.

Cateva familii intrasera in programul companiei farmaceutice care a dezvoltat spinraza prin care medicamentul era oferit gratuit in Franta si Belgia, insa la momentul diagnosticarii lui Alexandru, aceste programe se inchisesera.

Amandoi eram studenti in ultimul an, insa am lasat totul in spate, inclusiv o cariera in sportul de performanta, fara a sta pe ganduri pentru a ne salva copilul. Desi eram studenti, Alexandru a fost un copil dorit.

Dupa 6 luni in care am incercat sa concepem dar nu s-a intamplat acest lucru, am renuntat la idee si surpriza a fost ca Alexandru a hotarat sa ne faca parinti la scurt timp dupa ce nu mai speram. El este minunea noastra.

Părinții lui Alexandru au căutat tratamente în toată lumea. Singura speranță a micuțului e tratamentul de milioane de dolari din SUA

Am cautat solutii in toata lumea, in SUA, Franta, Italia si toata Europa. Dupa ce am fost respinsi pentru un studiu cu ZolgenSMA din SUA din cauza unei neintelegeri medicale din Romania, primisem o programare in Franta pentru un screening in vederea includerii intr-un alt studiu al unui alt medicament, insa nu am mai putut astepta si ne-am hotarat sa plecam in Italia unde am primit acceptul de la o clinica pentru a ne invata cum sa ingrijim un copil cu SMA, mai ales cu SMA forma grava.

Am plecat pentru ca ne era frica ca ne va muri copilul in casa fara sa fi avut sansa sa facem ceva. Era luna martie, dar ninsese groaznic, se inchisesera drumurile si totusi am pornit la drumul de 2000 de kilometri intr-o masina mica si veche; cu avionul nu era frica sa calatorim intrucat toata lumea ne avertizase ca exista probabilitatea ca Alexandru sa nu reziste unui zbor de doar doua ore.

Din Italia, unde am intalnit oameni si medici extrardinari, acestia nu ne-au mai lasat sa plecam pentru ca starea lui Alexandru nu permitea acest lucru. Acolo timp de 2 ani a primit tratamentul spinraza si cele mai bune ingrijiri.

Acolo am invatat totul, mi-am intalnit mentorul si mi-am schimbat mentalitatea in ceea ce priveste dizabilitatea. Acolo Alexandru a primit a doua sansa la viata. In ciuda acestor aspecte pozitive, a fost extrem de grea pentru noi aceasta tranzitie, la 2000 de km departare de casa, fara sa cunosti limba, fara sa ai prieteni si cunostinte.

Romanii care au emigrat stiu despre ce vorbesc, despre toate greutatile care exista in procesul de emigrare, dar la noi adaugandu-se si drama primului copil diagnosticat cu o boala rara si grava.

Inainte de inceperea tratamentului, Alexandru mai putea misca doar degetele, insa a avut rezultate extrem de bune (avand in vedere starea lui de la inceput) atat prin tratament, terapii cat si prin respectarea standardelor de ingrijire, dar si prin iubire si credinta.

Alexandru luptă cu SMA, boala al cărei tratament costă 2,1 milioane de dolari. Timp de un an, băiețelul a fost hrănit prin sondă nazogastrică

Acum el isi misca foarte bine mainile si picioarele, are un control destul de bun al capului, se poate intoarce de pe spate pe burta, dar cel mai important pentu noi e ca a recapatat abilitatea de a inghiti intrucat la varsta de 8 luni el o pierduse si a fost hranit timp de 1 an prin sonda nazogastrica, iar apoi a avut interventia pentru a monta gastrostoma, un tub direct in stomac care iese prin abdomen pentru nutritie.

Inca are gastrostoma, dar o folosim destul de rar, poate o data pe zi cand doare sau in caz de raceala cand este slabit si nu poate manca.

El acum poate manca doar pasat si la orizontala, dar sunt foarte fericita pentru acest lucru. Poate unor parinti cu copii fara probleme medicale li se pare groaznic, insa eu ma simt binecuvantata pentru ca Alexandru isi poate gestiona acum saliva si nu se mai ineaca de fiecare data cand il ridic de pe pat.

Pana la varsta de 1 an si jumatate a stat mai mult lungit in pat pentru ca nu isi putea gestiona saliva. Acum poate sta in fund cu corsetul in scaunelul lui foarte mult, aproape toata ziua, anul acesta trebuia sa inceapa sa mearga la gradinita insa am amanat din cauza pandemiei.

Alexandru este ventilat noninvaziv in timpul somnului, insa si capacitatea de a respire i s-a imbunatatit. Folosim si aparatul de tuse asistata pentru ca nu poate expectora singur.

Avand o evolutie buna pana acum, insa nefructificata la maximum, tratamentul urmat pana in prezent avand limitele sale, speram si credem ca terapia genica ZolgenSMA il va ajuta pe Alexandru sa dobandeasca abilitati noi, fiind un tratament revolutionar, dovada fiind copiii care au beneficiat de acest tratament pana acum.

Alexandru indeplineste criteriile administrarii acestei terapii, avand doar 9.5 kilograme. In prezent, in Europa, din punct de vedere legal, ZolgenSMA se poate administra copiilor care nu depasesc greutatea de 21 de kilograme, insa cel mai greu copil care a primit-o a avut 15,6 kilograme.

Fiind un tratament nou si revolutionar, reprezinta un teren nou pentru medici, unii find mai stricti cand vine vorba de greutate, acceptand doar copii sub 13.5 kilograme ( luandu-se dupa standardele americane), altii fiind deschizatori de drumuri incumetandu-se sa trateze si copii cu o greutate mai mare.

Ieri cand s-a intamplat minunea si am fost preluati de grupul gemenilor Ciutac, am gasit comentariul unei mamici care fusese internata cu noi in acelasi salon cand Alexandru a fost diagnosticat.

Spunea ca a fost marcata de suferinta mea de atunci si ca nu putea sa ma priveasca si sa imi vorbeasca. Asa este, am fost in culimile disperarii, am trecut printr-o suferinta de nedescris luni la rand.

Simteam ca viata s-a sfarsit, insa prin Alexandru si prin iubirea pentru el am renascut, am devenit mai puternici ca niciodata, am luptat pentru el si suntem pregatiti sa luptam in continuare din tot sufletul.

Vreau sa stiti ca acesti copii au nevoie de iubirea si acceptarea societatii, va rog sa ii priviti cu iubire si sa va indemnati copiii sa se joace cu ei, sa le fie prieteni si sa nu ii desconsidere. Cred ca observam cu totii ca din ce in ce mai des acesti copii cu diverse dizabilitati sunt prezenti in scoli, in gradinite si in societatea noastra.

Au trecut vremurile cand parintii isi tineau copiii inchisi in casa de rusine. Suntem toti oameni pe acest Pamant indiferent de trasaturile care ne diferentiaza. Tocmai asta e frumusetea: diversitatea.

Cu recunostinta,

Gabriela Radu

Modalități de donare

Raiffeisen Bank: RON – RO06RZBR 0000 0600 2133 2622
Banca Transilvania:
RON – RO58BTRLRONCRT0289776801
EUR – RO08BTRLEURCRT0289776801
GBP – RO63BTRLGBPCRT0289776801
USD – RO12BTRLUSDCRT0289776801
SWIFT:BTRLRO22
Titular conturi: Radu Lucia Gabriela
BT PAY: 0721577029

PAYPAL: Luciagabriela.radu@icloud.com
ASOCIATIA FAMILIA SMA – RO47BTRLRONCRT0502746901
REVOLUT: 0721577029
Iban: LT28 3250 0686 4895 8487
BIC: REVOLT21
Titular: Andrei Constantin Padina

Vezi si: Alessia respiră zi de zi prin „sonda-girafă” din cauza unei maladii cumplite. La 1 an și jumătate, fetița a învățat deja că viața e o luptă | Demamici.ro

Vezi si: Aimee Maria, o minune de 3 anișori, are nevoie urgentă de sânge! Amy luptă cu leucemia | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună