Alimente pe care copilul nu are voie sa le manance in primul an de viata | Demamici.ro

Diversificarea este esentiala pentru bebelusi, insa trebuie stiut exact cand se poate face si ce alimente sunt permise, mai ales in primul an de viata.

Alimente pe care copilul nu are voie sa le manance in primul an de viata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii la varsta de 6 luni. Alimentele solide pot fi oferite bebelusilor mai devreme, doar la stricta recomandare a doctorului.

Diversificarea trebuie vazuta ca o etapa normala din viata bebelusului, insa trebuie avuta o grija deosebita.

Schimbarea este una majora pentru bebelus, iar trecerea la hrana solida este un pas urias cu care organismul trebuie sa se obisnuiasca treptat.

Alimente pe care copilul nu are voie sa le manance in primul an de viata

Ciocolata sau alimentele cu cofeina

Aceste alimente sunt complet contraindicate bebelusului in primele 12 luni de viata, asta din cauza faptului ca au un risc mare de alergii. Este recomandat ca ciocolata sa se introduca in alimentatia bebelusului dupa varsta de 2 ani.

Cacaoa este greu de digerat pentru bebelusi, iar cantitatea de cofeina din 4 patratele de ciocolata este cat doza care se regaseste intr-o cafea expresso. Cofeina ii face pe copii extrem de agitati si prost dispusi. Daca doriti totusi sa oferiti copiilor un desert pe baza de ciocolata, puteti opta pentru un dulce conceput special pentru ei.

Nucile

Nucile sunt fructele cu coaja lemnoase. In aceasta categorie sunt incluse migdalele, nucile pecan, caju-ul, fisticul, nucile de padure si nucile braziliene. Cand vine vorba despre varsta la care pot fi oferite bebelusului, parerile medicilor variaza foarte mult.

Unii sustin ca pot fi introduse dupa varsta de 12 luni, pe cand altii le recomanda dupa 3-5 ani din cauza riscului crescut de alergii si a riscului de inec. Nucile se ofera copiilor maruntite, in preparate sau macinate. Nu oferiti nuci intregi copiilor mici.

Mierea

Mierea este foarte periculoasa pentru bebelusi si trebuie introdusa cat mai tarziu in alimentatie pentru ca exista riscul ca din cauza acesteia bebelusul sa dezvolte o boala grava numita botulism.

Albusul de ou

Si la acest aliment copiii pot fi alergici. Se poate da galbenus bebelusului insa nu si albusul. Acesta va fi dat dupa varsta de un an.

Laptele de vaca

Bebelusii care consuma lapte de vaca in primele 12 luni de viata pot suferi de anemie feriptiva, oentru ca acesta contine caseina, care irita tractul digestiv, cauzandu-i iritatii si pierderi de sange in scaun, astfel se va pierde fierul din organism.

Citricele

Chiar daca intra in categoria fructelor, iar fructele sunt recomandate in diversificare, citricele sunt o exceptie pentru stomacul sensibil al copilului, putandu-i provoca varsaturi. Daca doriti sa-i oferiti citrice inainte de 1 an, incercati cu cantitati foarte mici si adaptati-va in functie de reactia copilului.

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 săptămâni

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 săptămâni

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni