Am voie să mă dau cu ojă sau să am unghiile făcute cu gel dacă nasc prin cezariană? Întrebarea este adresată foarte des de către viitoarele mămici medicilor ginecologi. De unde a pornit totul? În timpul unei intervenții chirurgicale, nu doar în cazul operației de cezariană, cadrele medicale urmăresc în blocul operator anumiți indicatori privind starea de sănătate a pacientului.
Cuprins:
Semnalele transmise de corp reflectă modul în care te simți. În timpul operației de cezariană pe unul dintre degete îți va fi amplasat un aparat care îți va citi nivelul de saturație a oxigenului din sânge, ritmul cardiac și tensiunea arterială numit pulsoximetru.
Am voie să mă dau cu ojă sau să am unghiile făcute cu gel dacă nasc prin cezariană?
Pentru a indica valorile corecte, acest aparat transmite o lumină prin unghie și măsoară cantitatea de lumină absorbită. Cu cât lumina absorbită va fi mai multă, cu atât nivelul de saturație a oxigenului din sânge este mai mare. Producătorii aparatelor menționeză în instrucțiunile de utilizare a aparatelor că „oja și unghiile false pot provoca măsuratori false”.
Mai mult decât atât, culoarea naturală a unghiei este și ea un indicator al stării de sănătate. Invineținerea unghiilor este un semn clar că nivelul de oxigen din sânge a scăzut periculos de mult.
Pe de altă parte, un studiu demarat în cadrul Universității din California de Sud a analizat această problemă și a ajuns la concluzia că lacul de unghii și unghiile artificiale nu influențează semnificativ absorbția luminii de către pulsoximetru.
Studiul a avut în vedere 10 nuanțe de oja roșu, galben, albastru închis, verde, negru, mov, fuchsia, albastru deschis, maro și alb. Dintre toate aceste culor, doar negrul și maroul au fost cele care au modificat în mod semnificativ valorile obținute de aparat.
Regulile pot fi diferite în funcție de unitatea medicală în care are loc intervenția chirurgicală. Există anumite spitale în care doctorii cer îndepărtarea ojei și a machiajului, iar altele în care aceste lucruri nu sunt solicitate.
Alte produse care influențează operația de cezariană
În sala de operații nu ai voie să porți bijuterii. Este de preferat să te prezinți la spital fără acestea. În blocul operator nu ți se va permite accesul cu bijuterii, în special în nas, buză sau buric, dar nici în alte părți ale corpului.
Unghiile false. Există unități spitalicești în care ți se cere îndepărtarea a cel puțin 2 unghii false pentru utilizarea corespunzătoare a pulsoximetrului, câte una la fiecare mână.
Machiajul poate ascunde adevărata culoare a pielii și prin acest fel poate masca modul în care corpul tău răspunde la intervenția chirurgicală. Mai mult decât atât, în cazul unei anestezii generale sau a intubării, fondul de ten poate împiedica aplicarea etanșă a măștii de oxigen sau a altor aparate. În timpul anesteziei, reflexul de clipire dispare, iar particule din mascara pot ajunge în ochi și pot cauza infecții.
Cel mai bine este ca înaintea operației de cezariană să te sfătuiești cu medicul care o va efectua pentru a fi sigură că sănătatea nu îți este pusă în pericol de aceste mici trucuri de înfrumusețare.
Vezi si: Recuperarea dupa cezariana a fost mai grea decat m-as fi asteptat | Demamici.ro
Vezi si: Recuperarea dupa cezariana. Ce as fi vrut sa stiu inainte de operatie| Demamici.ro