Andrei, fiul de 32 de ani al Manuelei Hărăbor, are autism. Diagnosticul l-a aflat în primul lui an de viață. Manuela Harabor este de 32 de ani mama unui copil cu nevoi speciale. Drumul nu i-a fost ușor, cu siguranță, însă nu s-a oprit din a lupta pentru Andrei și din a-i fi alături necondiționat.
Cuprins:
Atât actrița, cât și tatăl copilului, Dan Chișu, au căutat mereu cele mai bune tratamente și soluții, astfel încât copilul lor să se adapteze cât mai bine în societate. Invitată în emisiunea online a Danei Săvuică, Manuela Hărăbor a povestit cum a aflat că fiul ei are autism.
Se întâmpla la începutul anilor ’90, când Andrei încă avea o vârstă fragedă.
Andrei, fiul de 32 de ani al Manuelei Hărăbor, are autism. Diagnosticul l-a aflat în primul lui an de viață
„În primul an de viață a avut o evoluție absolut normală. S-a întâmplat ceva în luna a 10-a. Se pare că a fost totuși o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate și undeva pe la 11 luni a început o regresie. De unde gângurea foarte des, avea un comportament absolut normal, încet, încet s-au diminuat toate lucrurile astea. Toate acestea se petreceau în 1990 când nu se știa mare lucru despre autism”, a povestit Manuela Hărăbor, potrivit ego.ro.
Medicii au reușit cu greu să îi pună un diagnostic, cu atât mai mult și din cauza vârstei fragede. Chiar și atunci când a aflat prima oară de diagnosticul de autism, Manuela Hărăbor nu s-a oprit din a căuta răspunsuri.
„Nici medicii la rândul lor nu îi găseau un diagnostic. El a fost diagnosticat la 3 ani și jumătate. A mers la un an și o lună, dar avea stereotipii”, a mai spus aceasta.
Fiul de 32 de ani al Manuelei Hărăbor, are autism. Andrei a reușit să vorbească mai bine după 5 săptămâni de terapie
Atunci când Andrei avea vârsta de 5 ani, Manuela Hărăbor a început primele ședințe de terapie cu el. Rezultatele au fost excepționale, astfel încât, după 5 săptămâni, dificultățile de limbaj ale copilului dispăruseră complet.
În următorii doi ani, Andrei avea să facă un nou salt și să acumuleze și mai multe informații. Manuela Hărăbor și Dan Chișu s-au ocupat îndeaproape de evoluția copilului lor, astfel încât, au mers chiar și peste ocean, în America, să încerce noi terapii.
La revenirea în țară, la începutul anilor 2000, inspirată de ceea ce descoperise în străinătate și care la noi încă erau noțiuni străine sau deloc la îndemână, actrița și-a dorit să implementeze anumite lucruri care să vină în sprijinul părinților de copii cu autism. Însă s-a lovit de multe ziduri.
„Am găsit atâta indiferență și atâta delăsare, încât la un moment dat m-am lăsat păgubașă. Din păcate, prejudecățile și-au spus cuvântul”, a mai spus Manuela Hărăbor în cadrul aceluiași interviu.
Autismul, primele semne îngrijorătoare
Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental, ne-a explicat în exclusivitate pentru demamici.ro, care sunt primele semnale îngrijorătoare care anunță un diagnostic de autism.
„Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează comunicarea, copilul are dificultăți de comunicare verbală dar și nonverbală, prezintă dificultăți de interacțiune socială, nu doar cu cei de aceeași vârstă dar și cu părinții sau aparținătorii.
Pe lângă acestea, apar și dificultăți senzoriale manifestate prin comportamentele de autostimulare (cele mai cunoscute ar fi mersul pe vârfuri, fluturatul mânuțelor, uitat cu coada ochiului la obiecte, uitat la părți din obiecte aflate în mișcare, de exemplu o mașinuță în loc să fie folosită la joacă va fi întoarsă cu roțile în sus și copilul se va uita la modul în care roțile se învârt).
În plus, apar și stereotipii, comportamente inflexibile și nefuncționale, copilul are reacții extrem de negative când merge într-un loc nou, vrea să meargă mereu pe același drum către casă sau grădiniță, dorește mereu să se îmbrace cu aceleași lucruri. Până aici părinții pot spune: „dar și al meu face x comportament” și este perfect adevărat. Ele nu sunt comportamente nepotrivite prin simpla lor manifestare, ci prin frecvența cu care copiii cu autism le fac, durata și intensitatea de asemenea. Din acest motiv este important să fie consultat un specialist pentru diagnosticare, pentru ca prin experiența sa clinică va putea să pună un diagnostic corect.
Încă nu s-a descoperit cauza autismului, astfel ca nu se poate cunoaște încă motivul apariției și nici nu se poate stabili în mod corect ce putem face pentru a-l preveni. Sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat, știința să poată răspunde la această întrebare”, ne-a explicat specialistul.
Interviul complet cu Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental, despre tulburarea de spectru autist îl puteți citi AICI.