Andrei, un bebeluș român în vârstă de 28 de zile, a fost salvat de medicii din Italia.
Micuțul, născut din părinți români, stabiliți în provincia Caserta din Italia, a primit o nouă șansă la viață mulțumită eforturilor unei echipe medicale, coordonată de medicii Cardarelli și Santobono.
Andrei a venit pe lume cu o malformație pulmonară, un chist, care nu îi permitea să respire.
Tot din cauza acestei malformații și a volumului excesiv ocupat de un plămân, inima era poziționată în partea dreaptă, în loc de partea stângă.
Pentru părinți, diagnosticul a fost greu de primit, însă au fost dispuși să facă orice pentru a-și salva bebelușul.
O echipă de medici, din două departamente conectate, de la două spitale diferite din Napoli – Antonio Cardarelli și Santobono, și-au unit forțele pentru a-l salva pe micuțul Andrei.
Andrei, un bebeluș în vârstă de 28 de zile, născut cu inima în dreapta. Medicii italieni i-au salvat viața
„Problema de bază era atât de importantă încât să determine deplasarea inimii astfel încât să-l aducă pe micuț într-o situație de insuficiență cardiorespiratorie gravă”, a declarat Gianluca Guggino, șeful chirurgie toracică la Cardarelli.
La 28 de zile de când venea pe lume, Andrei avea să treacă deja printr-o mare încercare din noua lui viață. Intervenția chirurgicală a durat trei ore și, din fericire, copilul a răspuns bine operației.
Medicii s-au străduit să îndepărteze lobul pulmonar bolnav care nu a permis plămânilor și inimii sale mici să funcționeze corect.
Intervenția a fost una delicată și s-a lucrat cu maximă precizie. Specialiștii italieni au făcut o incizie de 3-5 mm în hemitorace, unde au introdus o microcameră. Astfel au introdus și instrumentele de operații prin alte două micro-incizii. Operația s-a desfășurat milimetric.
„Drenajul a fost îndepărtat în a cincea zi și apoi s-a întors acasă. Părinții au fost neîncrezători, nu au crezut că toate acestea se pot întâmpla, pentru ei a fost un miracol, pentru că bebelușul avea deja probleme respiratorii în prima săptămână, dar era imposibil să-l opereze. Am reușit să-l ducem la a treia săptămână, operația a fost foarte delicată, s-a făcut cu tehnică microchirurgicală pentru că bebelușul este foarte mic”, a mai declarat medicul italian.
Acum, bebelușul Andrei se recuperează post-operatoriu și cântărește deja 4,5 kilograme.
Nu este prima dată când chirurgii de la cele două mari spitale colaborează pentru a salva viețile pacienților.
Încă din 2019, spitalele Cardarelli și Santobono au stipulat un acord prin care permit spitalului de pediatrie să-și folosească experiența chirurgiei, într-o muncă comună, iar astfel mai mulți copii să beneficieze de o șansă la viață, fără a mai fi transferați în alte spitale extra-regionale pentru chirurgie toracică.