Anemia in sarcina in randul gravidelor este frecvent intalnita, iar daca nu ai o alimentatie bogata in nutrienti vei ajunge sa te simti slabita.
Acest lucru are de-a face cu volumul de sange al corpului, care incepe sa creasca cu 50% in timpul sarcinii. Din acest motiv, este nevoie de mult mai mult fier pentru a produce o cantitate crescuta de hemoglobina.
De asemenea, fierul in sarcina este esential pentru producerea hemoglobinei, proteina din compozitia globulelor rosii care transporta oxigenul catre celule.
Anemia devine cu atat mai severa cu cat sarcina este multipla, daca sarcinile se succed la perioade scurte de timp sau daca fluxul menstrual dinainte de sarcina a fost abundent.
Trebuie sa stii ca pentru a evita anemia in sarcina trebuie sa absorbi o cantitate de 27 mg pe zi de fier, fata de 18, necesarul unei femei care nu este insarcinata.
Vezi si: Ce analize sunt necesare in sarcina | Demamici.ro
Sarcina vine la pachet si cu numeroase alte simptome si stari, inclusiv de moleseala si de slabiciune. Din acest motiv, este greu sa iti dai seama daca anemia reprezinta cu adevarat o problema in cazul tau sau pur si simplu aceste sunt simptomele firesti ale sarcinii.
In general, daca suferi de o forma usoara de anemie nu vei prezenta niciun simptom sau va fi foarte greu sa iti dai seama ca are de-a face cu anemia.
Daca anemia in sarcina este mai severa, poti observa urmatoarele: oboseala, slabiciune, paloare a tenului, la nivelul unghiilor, buzelor sau pleoapelor, cresterea ritmului cardiac, palpitatii, tulburari respiratorii.
Unele studiile au demonstrat o legatura intre anemia severa prin deficit de fier si pofta pentru anumite substante non-alimentare cum ar fi: gheata, hartia sau argila, o conditie care se numeste pica.
Anemia in sarcina poate fi identificata cel mai usor printr-un consult la medicul tau obstetrician. El va recomanda efectuarea unei hemograme, inca de la prima consultatie prenatala, care permite determinarea hematocritului.
Acesta masoara procentul de celule rosii din plasma, dar si a hemoglobinei din sange. Rezultatele analizelor vor fi interpretate de medicul care iti monitorizeaza sarcina. El va decide daca ai nevoie de tratament sau nu.
Vezi si: Trombofilia in sarcina. Ce efecte are asupra mamei si a fatului | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…