Anxietatea copilului față de străini. Cum îl ajuți pe micuț să o depășească. Anxietatea are diferite forme de manifestare în cazul copiilor mici, iar aceștia par să se teamă de mai multe lucruri sau ființe, printre care și de persoanele străine.
Cuprins:
Vine o perioadă în viața unora dintre bebeluși când aceștia încep să se teamă de persoanele străine sau de anumite persoane cu care nu sunt obișnuiți să se întâlnească în mod regulat.
În astfel de situații, ai putea observa cum cel mic se prinde strâns de tine și începe să plângă tot mai tare pe măsură ce persoana respectivă se apropie de el sau încearcă să-l ia în brațe. Astfel se manifestă anxietatea față de străini, o situație complet normală, chiar dacă pare că îi frânge inimioara copilului.
Specialiștii susțin că, pe măsură ce copilul crește și devine conștient de lumea din jurul său, atașamentul său față de mamă sau tată devine și mai puternic știind că părinții sunt cei care au grijă de el, cei care îl îmbracă, îl hrănesc și se asigură că el este în siguranță. Copilul știe că, atâta vreme cât se află la tine în brațe, nimic nu-i poate face rău. Înțelege că, atâta vreme cât sunteți împreună, nimeni nu te poate despărți de el sau nimeni nu-l poate despărți pe el de tine.
Anxietatea față de străini este prima frică reală pe care o resimte copilul. Nu este numai teama că ar putea fi luat de lângă tine, dar și aceea că cineva ar putea să te ia pe tine de lângă el. În mod normal, anxietatea față de străini apare în jurul vârstei de șapte-opt luni și durează de la câteva săptămâni până la câteva luni.
În general, orice persoană pe care bebelușul o vede în mod constant are „imunitate”, în timp ce acele persoane pe care nu le-a văzut niciodată sau pe care le vede foarte rar vor fi întâmpinate cu lacrimi și țipete puternice.
Specialiștii susțin că sunt câteva lucruri care pot ajuta, câteva sfaturi pe care le poți urma în situațiile în care copilul manifestă anxietate față de o persoană străină:
Acestea sunt doar câteva reguli ușoare pe care trebuie să ți le amintești atunci când copilul trece prin această fază în care se teme de persoanele străine. De asemenea, este foarte posibil ca micuțul să se poarte diferit cu părintele care nu este toată ziua cu el.
Este foarte ușor ca un bebeluș să se atașeze de persoana cu care petrece cel mai mult timp și să-i respingă pe ceilalți. Nu lua personal această situație, amintește-ți că este încă o etapă prin care trece cel mic și, asemenea multor altor etape, va trece pe măsură ce copilul crește.
Referințe:
https://kidshealth.org/en/parents/anxiety-disorders.html
https://childmind.org/article/what-to-do-and-not-do-when-children-are-anxious/
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…