Multe mamici sunt mai „catolice decat Papa” si vor sa fie sigure ca bebelusii lor sunt total feriti de microbi. Pentru a fi sigure ca folosesc cea mai buna apa in prepararea hranei pentru copiii lor, unele mame obisnuiesc sa fiarba pana si apa plata. Gresit. Apa plata nu se fierbe.
Daca ati fiert apa plata e posibil sa fi observat depuneri in vasul de fierbere. Scopul fierberii este eliminarea microbilor. Aceasta practica este utila in cazul apei de fantana, izvor, acolo unde sursele nu pot fi 100% sigure.
Apa plata este microbiologic pura intrucat provine din surse subterane si este filtrata prin intermediul unor filtre deosebit de fine, de ordinul micronilor. In momentul in care apa plata este fiarta, mineralele din apa se concentreaza si se precipita calciul.
Acesta ramane pe vasul de fierbere, iar echilibrul natural al mineralelor se strica. Mai mult decat atat, elementele chimice toxice din apa, cum ar fi nitratii, se concentreaza. Unele etichete nu specifica exact concentratia nitratilor din apa.
Apa plata se incalzeste pana la 70 de grade pentru prepararea hranei bebelusilor.
De asemenea, apa plata trebuie ferita de inghet. Apa plata inghetata devine tulbure, inestetica, iar lantul mineralelor se altereaza. Trebuie stiut si faptul ca apa plata isi pierde din proprietati daca este tinuta la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius.
Nu consumati apa plata direct din sticla. Prin aceasta metoda gura sticlei este contaminata cu flora microbiologica din gura, iar apa capata un miros neplacut.
sursa: blog.aquacarpatica.com