Aventurile Micului Explorator

Arsuri solare la copii. Indicații pentru prevenire și tratare | Demamici.ro

Arsuri solare la copii. Vara vin mult așteptatele zile cu soare, vacanța copiilor, dar și perioada concediilor. Odată cu distracția și cu vremea călduroasă apare și riscul anumitor boli, întâlnite cu precădere în sezonul cald, dar și probabilitatea confruntării cu arsurile solare. Arsurile solare reprezintă o reacție inflamatorie a pielii, în urma expunerii excesive la radiațiile ultraviolete (UV), provenite fie din lumina naturală a soarelui, fie din surse artificiale, precum aparatele de bronzat.

Există trei tipuri de ultraviolete: UVA, UVB și UVC.

Aceste tipuri de radiații reprezintă o parte din spectrul electromagnetic care ajunge de la Soare către Pământ și au o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul uman.

Raze ultraviolete de tip A (UVA)

Au cea mică intensitate dintre cele trei tipuri de raze ultraviolete, însă totodată sunt responsabile de apariția leziunilor din primul strat al pielii. Razele UVA pot provoca și îmbătrânirea prematură a pielii, apariția prematură a ridurilor, unele tipuri de cancer de piele. (1)

Raze ultraviolete de tip B (UVB)

Razele UVB au o intensitate mai mare decât cele UVA.
Ele pot cauza arsuri solare severe, cancer de piele și îmbătrânire prematură a pielii.

Raze ultraviolete de tip C (UVC)

Peste 95% dintre radiațiile UV fac parte din categoria UVA, urmate de UVB, cele din urmă fiind responsabile și pentru sintetizarea vitaminei D în organismul uman. Razele de tip UVC sunt complet filtrate de stratul de ozon, iar acestea nu ajung niciodată la sol, dar sunt surse artificiale de UVC (lanterne de sudură, becuri speciale care distrug bacteriile sau lămpi cu mercur) care pot provoca leziuni grave ochilor și pielii umane, inclusiv arsuri, leziuni și ulcere pe piele. (2).

Tipuri de arsuri solare

Arsurile solare diferă de la un individ la altul, în funcție de tipul de piele, dar și de durata de expunere la razele ultraviolete.
Cu cât o persoană experimentează mai multe arsuri solare, cu atât crește și riscul de dezvolta cancer de piele (3).

În funcție de gradul de afectare a pielii, există 3 grade de severitate ale arsurilor solare:

Arsură solară de gradul I

Afectează doar primul strat al pielii (epidermul) și se vindecă, de obicei, de la sine, după câteva zile sau maximum o săptămână.

Arsură solară de gradul II

Sunt mai grave și afectează dermul (stratul de sub epiderm). Arsurile de acest tip se manifestă și prin apariția unor pustule cu lichid, pe zona afectată. În acest caz, perioada de recuperare a pielii va fi mai lungă și va fi însoțită de un tratament medical adecvat.

Arsură solară de gradul III

Acest tip de arsură este foarte rar și necesită intervenție medicală de urgență. Pielea este afectată în profunzime și poate distruge chiar și terminațiile nervoase ale pielii. Majoritatea arsurilor de gradul III provin de la contactul cu o substanță chimică sau foc și nu de la soare.

Simptome și complicații

Primele simptome în cazul unei arsuri solare nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunerea la soare. De obicei, ele se agravează în următoarele 24 de ore. Simptomele pot include (4):

  • modificări ale culorii pielii, de la roșeață ușoară, până la roșu intens sau maro, ce pot fi mai greu de depistat pe o piele cu un pigment mai închis la culoare
  • pielea se simte mai caldă sau chiar fierbinte la atingere
  • durere, usturime, sensibilitate la atingere
  • mâncărimea pielii
  • inflamație
  • pustule mici, cu lichid, ce se pot sparge
  • durere de cap, febră, greață și oboseală
  • senzație de durere la nivelul ochilor sau de nisip în ochi (dacă au fost afectați și ochii, aceștia fiind foarte sensibili la radiațiile UV).

Orice parte a corpului (inclusiv lobii urechii, scalpul sau chiar și buzele) poate fi afectată de soare. Chiar și anumite porțiuni ale corpului acoperite de haine pot fi pătrunse de razele ultraviolete în cazul unei expuneri prelungite.

După câteva zile, stratul de piele afectat va intra într-un proces de autoregenerare, iar epiderma (primul strat de piele) va începe să se descuameze (fenomenul patologic de cojire a epidermei)și orice modificare de culoare de la nivelul pielii se va uniformiza într-un timp scurt.

Insolația este una dintre complicațiile care pot pune viața în pericol și care apare atunci când organismul se supraîncălzește și nu mai poate să își scadă temperatura.
Ea are loc atunci când o persoană se expune la o temperatură ridicată pe o perioadă îndelungată, transpiră mult și nu se hidratează suficient.

În cazuri severe, simptomele insolației pot include greață, slăbiciune, cefalee sau chiar modificări ale stării de conștiență.
Insolația este un factor de risc al expunerii la soare pentru persoanele de orice vârstă și este o urgență medicală.

Arsuri solare la copii. Indicații pentru prevenire și tratare

Copiii obișnuiesc să petreacă mult timp jucându-se afară, în soare, mai ales pe perioada verii. Din acest motiv, riscurile de a dezvolta arsuri solare devin mai mari.
Copiii care au pielea deschisă la culoare, alunițe pe corp sau pistrui, sau cei cu un istoric de familie în care a existat un diagnostic de cancer de piele, au un risc crescut de a dezvolta o formă de cancer de piele mai târziu în viață (5).

Expunerea la soare în exces, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, afectează cel mai mult pielea.

Cele mai comune simptome ale arsurilor solare la copii sunt:

  • roșeață
  • inflamație a pielii
  • durere
  • pustule/ bășici
  • febră
  • frisoane
  • slăbiciune
  • uscăciune a pielii, mâncărime, descuamare

Primul ajutor în caz de arsuri solare la copii

Copiii pot fi mai vulnerabili în cazul unor arsuri solare, iar din acest motiv este bine să se intervină imediat.

  • Folosiți comprese reci sau udați copilul cu apă rece în zona afectată.
  • Ați putea aplica o cremă emolientă. La recomandarea medicului sau farmacistului, în cazul arsurilor, la copiii cu vârsta de peste 2 ani, puteți utiliza profilactic un unguent cu două antibiotice care acționează sinergic, cum ar fi zinc bacitracină și neomicină, care să protejeze leziunea de microorganismele răspunzătoare pentru apariția infecțiilor.

Unguentul va împiedica uscarea și crăparea pielii, menținând zona hidratată. Este bine să aveți la îndemână unguentul pentru leziuni și infecții cutanate în orice deplasare întrucât acesta se poate aplica și în caz de arsuri, eczeme, tăieturi, julituri sau alte infecții sau ulcerații la nivelul pielii.

Produsul poate fi și sub formă de pulbere și are în compoziție o combinație de antibiotice topice care acționează pe un spectru larg de bacterii, astfel încât să prevină apariția infecțiilor la nivelul pielii.

  • Dacă au apărut bășici pe piele, aveți grijă să nu le spargeți, deoarece crește riscul apariției unei infecții.
  • Încetați orice expunere la soare până când arsura solară este complet vindecată.

Cum poți preveni arsurile solare la copii

Protecția de acțiunea nocivă a razelor de soare, în cazul copiilor, ar trebui să înceapă încă din primele luni de viață și să continue pe toată durata copilăriei.
Se estimează că între 60% și 80% din perioada totală de expunere la soare din timpul vieții are loc în primii 18 ani de viață.

Academia Americană de Dermatologie (The American Academy of Dermatology) recomandă câteva reguli stricte, de prevenție a arsurilor solare, pentru copiii cu vârsta de peste 6 luni, după cum urmează:

1. Ferește-te – ferește-te de soare, în mijlocul zilei, atunci când razele UV sunt cele mai puternice și nocive pentru piele.

2. Blochează – blochează acțiunea nocivă a ultravioletelor folosind o cremă cu factor de protecție SPF 15 sau chiar mai mare. Aplică cu 30 de minute înainte de a ieși afară și continuă să o reaplici pe parcursul zilei.

Atenție, crema de protecție solară nu ar trebui să fie folosită în cazul minorilor sub 6 luni.

3. Acoperă-te – acoperă corpul cu haine lejere, de vară, din material răcoros atunci când soarele arde puternic. O bluză cu mâneci lungi și o pălărie ar trebui să fie indispensabile. Bebelușii sub 6 luni ar trebui să fie ținuți departe de contactul direct cu razele de soare.

Ce sunt cremele SPF?

Cremele și loțiunile de protecție solară mențin o barieră între stratul de piele și razele ultraviolete. Ele joacă un rol important în sănătatea pielii și sunt prima recomandare atunci când vine vorba de protejarea stratului de piele de efectele nocive ale razelor UV.

Totuși, nicio cremă sau loțiune cu factor de protecție nu poate bloca în totalitate efectele radiațiilor.

Gradul de protecție al unei creme este important, iar acesta este indicat de factorul de protecție solară (Sun Protection Factor – SPF), menționat pe eticheta produsului.
Un produs cu un nivel de SPF mai mare de 15 este considerat unul de protecție solară.

Cum alegi crema de protecție pentru copilul tău

  • alege o cremă SPF destinată copiilor și testează produsul mai întâi pe încheietura copilului, înainte de a începe să o folosești pe întreg corpul. În caz de iritație sau reacție alergică, alege alt produs care să se potrivească
  • folosește o cremă cu un spectru larg de protecție, care să protejeze atât de razele UVA, dar și de cele UVB
  • aplică loțiunea pe toate părțile de piele expuse, inclusiv pe urechi, buze, ceafă și tălpi
  • folosește cu încredere crema SPF dacă copilul are peste 6 luni, indiferent de tipul de piele. Chiar și o nuanță mai închisă de piele poate suferi arsuri solare
  • alege o loțiune SPF cu rezistență la apă
  • o protecție SPF mai mare de 15 sau 30 va preveni arsurile solare pe o perioadă mai îndelungată de timp.Vorbește cu copilul sau adolescentul tău despre importanța folosirii unei creme cu factor de protecție solară

Surse:

(1)- https://www.healthline.com/health/skin/uva-vs-uvb#comparison-chart

(2) – https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/ultraviolet-uv-radiation#3

(3) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21858-sunburn

(4) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922

(5) – https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/skin-disorders/sunburn

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună