Asa arata cu adevarat canalele de lapte? Fotografia a devenit virala | Demamici.ro

Ca proaspete mamici ne gandim adesea cum arata canalele galactofore prin care curge laptele matern. O fotografie in care se presupune ca sunt ilustrate canalele de lapte a devenit virala, starnind sute de mii de reactii in mediul virtual. In imagine canalele galactofore arata ca doua flori, iar Twitter-ul a innebunit.

„Mi-am dat seama ca nu am vazut niciodata o fotografie cu sistemul muscular feminin. Nu-mi imaginam ca asa arata canalele galactofore”, este mesajul care publicat pe Twitter a declansat nebunia din online, facand fotografia virala.

„La inceput am crezut ca cineva a pus flori pe sani de dragul artei. Acum am impresia ca un extraterestu ciudat locuieste in interiorul corpului meu si e terifiant”, a scris o femeie al carui tweet a fost apreciat de 23.000 de ori.

Cum arata de fapt glanda mamara

Sanul este format din glanda mamara propriu-zisa impreuna cu stroma conjuctiv-adipoasa si pielea de invelis.

Acinii formeaza un lobul, iar un grup de lobuli un lob glandular. Ductele lactifere se deschid prin intermediul sinusurilor lactifere la nivelul mamelonului. Lobulii au o dispozitie radiara.

Cum se produce laptele matern

In perioada sarcinii, sanii se pregatesc pentru alaptarea nou-nascutului imediat dupa nastere. In momentul in care bebelusul este adus pe lume, schimbarea hormonala care are loc la nivelul corpului matern face ca sistemul neuro-endocrin sa raspunda cererii de a produce lapte si de a schimba compozitia si cantitatea de lapte produsa astfel incat nevoile copilului sa fie indeplinite.

Sanii sunt pregatiti sa produca lapte inca din saptamana a 16-a de sarcina, iar unele femei experimenteaza secretia de colostru. Studiile spun ca laptele ar trebui sa vina la 30-40 de ore de la nastere, insa majoritatea femeilor simt senzatia de plenitudine in sani undeva la 2-3 zile dupa ce-si aduc copiii pe lume.

Beneficiile laptelui matern, precum si multiplele utilizari ale acestuia sunt incontestabile. Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda alaptarea exclusiva la san a copiilor pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la cel putin doi ani.

Share

Articole recente

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

24 de ore

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

7 zile

De vorbă cu Andreea Răducan despre modele adevărate, principiile și valorile pe care le transmitem copiilor noștri. Interviu | Demamici.ro

De vorbă cu Andreea Răducan despre modele adevărate, principiile și valorile pe care le transmitem…

4 săptămâni

Distracție, aventură și prieteni pentru cei mici. Luna martie aduce episoade noi la Disney Jr. | Demamici.ro

Distracție, aventură și prieteni pentru cei mici. Luna martie aduce episoade noi la Disney Jr.…

o lună

„Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân | Demamici.ro

În luna dedicată iubirii, Asociația de protecție a animalelor Sache sărbătorește 9 ani de activitate…

2 luni