Atenție la ce tipuri de scorțișoară folosești pentru bebelușul tău. În ce condiții devine toxică pentru ficat și sistemul nervos. Scorțișoara – o dăm sau nu bebelușului?
Scorțișoara, faimosul condiment, a fost folosită de-a lungul timpului și ca medicament. Aceasta, indiferent de tipul ei, face parte din familia de plante Lauraceae. Un praf de scorțișoară oferă o aromă aparte preparatelor și este, totodată, foarte sănătoasă.
Cuprins:
Ce tip de scorțișoară este mai sănătoasă pentru bebelușul meu?
În general, scorțișoara este considerată sigură pentru a o introduce în alimentația bebelușului după ce acesta împlinește vârsta de 6 luni, adică odată cu diversificarea, dar în cantități mici. De ce se dă în cantități mici? Expunerea abundentă sau excesivă poate duce la tulburări de tranzit, diaree și alergii.
Cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară sunt Cassia și Ceylon. Deși aparțin aceleiași familii de arbori, acestea se diferențiază între ele prin gust, miros, culoare, țară de proveniență, preț, chiar și cantitățile în care se găsesc anumite substanțe din compoziție.
Specia Cassia are o culoare maronie cu tentă ușor roșiatică și un miros puternic, iar scorțișoara Ceylon are o nuanță simplă de maro, are un parfum mai delicat, mai complex și nu foarte puternic.
O altă diferență de luat în considerare este demonstrată de studiile care au analizat compoziția scorțișoarei, iar în timp ce ambele specii conțin cumarină, această substanță se găsește într-o concentrație mai mare în scorțișoara Cassia (aproximativ 1%) comparativ cu Ceylon (0.004%).
În cantități foarte mari, cumarina poate fi toxică pentru ficat și sistemul nervos. Din acest motiv, Cassia a ajuns să fie supranumită „scorțișoară falsă”, iar scorțișoara Ceylon să fie catalogată drept „scorțișoară adevărată”.
Pentru beneficii maxime, trebuie să alegeți scorțișoara Ceylon pentru bebelușul dumneavoastră și să evitați scorțișoara Cassia, deoarece poate fi periculoasă pentru sănătatea copilului.
Atenție la ce tipuri de scorțișoară folosești pentru bebelușul tău. Ce beneficii are scorțișoara pentru bebeluși?
• Are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene
• Este un puternic antioxidant
• Menține imunitatea, protejează sugarul de boli
• Protejează organele vitale
• Îmbunătățește capacitatea digestivă a bebelușului
• Reduce blocajele căilor respiratorii
• Ține răceala la distanță
• Accelerează procesul de vindecare al leziunilor (în cazul fracturilor)
• Protejează dentiția sugarului, diminuează durerea erupției dentare
• Crește rezistența sugarului la alergii
• Combate infecțiile (tip Candida)
• Protejează pielea bebelușului împotriva radicalilor liberi
Având în vedere atâtea beneficii, acest condiment nu trebuie să lipsească din bucătaria oricărei mămici. Presărați puțin praf de scorțișoara peste micul dejun sau gustarea bebelușului pentru un plus de gust și arome sănătoase.
Poate bebelușul să facă alergie la scorțișoară?
Cu toate că scorțișoara nu este inclusă pe lista alimentelor care produc alergii alimentare obișnuite, această poate provoca rareori alergii. Sistemul imunitar al bebelușului, care este în dezvoltare, ar putea să o perceapă ca pe o amenințare pentru organismul micuților.
Potrivit studiilor, simptomele alergiei încep în interval de un minut până la câteva ore după înghițirea alimentului. De cele mai multe ori, simptomele sunt iritații ale pielii, diaree, vărsături, tuse, mâncărimi, dificultăți de respirație
Cum depozităm scorțișoara?
Scorțișoara se găsește atât sub formă de batoane, cât și pudră. Batoanele își păstrează prospețimea pentru o perioadă mai lungă de timp (rezistă până la un an). Pudra își pierde din aroma după câteva luni. Ambele pot fi depozitate într-un recipient etanș, într-un loc uscat și întunecat.
Surse
www.mayoclinic.org
Ensminger AH, Esminger M. K. J. e. al. Food for Health: A Nutrition Encyclopedia. Clovis, California: Pegus Press; 1986. 1986. PMID:15210.