Atenție la sepsis! O fetiță de 3 ani din UK a murit la o zi după ce medicii au trimis-o acasă cu tratament pentru „durere de burtică”. O fetiță de 3 ani din Marea Britanie a murit în mod tragic, la doar o zi după ce medicii și-au dat acordul să fie externată din spital.
Mama micuței Harper Aitken a privit îngrozită cu copilul ei începe să aibă buzele vineții, trupul firav să i se înmoaie tot mai mult, în brațele ei, iar starea ei să se deterioreze atât de tare încât nici măcar medicii să nu mai reușească să o salveze.
Cuprins:
„Nu-mi venea să cred că se întâmplă acest lucru în fața mea”, a povestit Lori Mullen, mama fetei, pentru publicația Mirror.
Harper Aitken a fost dusă inițial la spital după ce începuse să dezvolte o erupție cutanată, să aibă dureri în gât, dar și temeperatura crescută.
După câteva ore de când ajunsese la spital, fetița dădea semne că ar fi mai bine, iar medicii au externat-o și i-au spus mamei că, cel mai probabil, este doar „deranjată la stomac”.
„Am rugat medicul să se uite la ea, dar a refuzat şi a spus că pune simptomele pe seama unei dureri de burtă. Erupția dispăruse și temperatura ei scădea, așa că mi s-a spus să o duc acasă. Totuşi noaptea începuse să halucineze şi temperatura îi crescuse din nou”, a mărturisit Lori.
În următoarea după amiază, mama a început din nou să se îngrijoreze după ce a observat că buzele fetiței au început să se albăstrească.
A sunat la ambulanța, a ajuns din nou cu ea la spital, iar pe holul de așteptare starea copilei s-a deteriorat tot mai mult, până în punctul în care a leșinat.
Doar două ore mai târziu, fetița ei a murit la spital.
Atenție la sepsis! Sepsisul, un pericol mortal dacă nu este diagnosticat corect la timp
Ziua de 13 septembrie este dedicată conștientizării pericolului reprezentat de sepsis. După moartea tragică a micuței Harper, Lori Mullen s-a implicat într-o serie de campanii de conștientizare, cu speranța că niciun alt părinte nu va mai trece prin ce a trecut ea, din cauza unui diagnostic eronat.
Sentimentele de revoltă resimțite vizavi de medicii care nu i-au putut salva copilul au făcut-o pe mama încercată de tragedie să îi îndemne pe părinți să fie atenți la simptome și să menționeze medicului posibilitatea de sepsis.
Fetița prezenta mai multe erupții îngrijorătoare pe corp, care apăreau și dispăreau, motiv pentru care medicii au crezut că nu este vorba de nimic grav, fără a-i face un set de analize complet.
„Deodată s-a prăbușit în sala de așteptare. S-a înmuiat instant în braţele mele. A fost dusă direct într-o cameră de resuscitare din spital. S-a deteriorat atât de repede. Am simțit neîncrederea deplină. Nu-mi venea să cred că se întâmplă acest lucru în fața mea.”
Sepsisul, o complicație gravă. Care sunt primele simptomele
Sepsisul este un răspuns exagerat al organismului în fața unei infecții. Sepsisul apare când răspunsul organismului la o infecție afecteză țesuturile și organele proprii. Sepsisul poate determina șocul septic, insuficiență multiplă de organ și, în cele din urmă, decesul, mai ales dacă nu este diagnosticat și tratat imediat.
Orice tip de infecție – bacteriană, virală sau fungică poate conduce la sepsis, însă apare cu precădere la infecțiile bacteriene de la nivelul tractului respirator, abdominal, al țesutului cutanat și al tractului genito-urinar.
Copiii cu vârsta sub un an sunt cei mai expuși la o astfel de complicație.
Iată simptomele pe care nu ar trebui să le ignori și să suni de urgență la 112 dacă copilul tău se confruntă cu unul sau mai multe dintre ele:
- pete roșii sau paloare
- stare de letargie
- piele anormal de rece la atingere
- respirație accelerată
- convulsii
- vomă
- refuzul de a bea apă sau de a se hrăni
Febra este un alt semnal de alarmă care ar trebui să te trimită de urgență la medic, mai ales dacă este însoțită de simptomele de mai sus.
Atunci când infecția se agravează, apare sepsisul sever sau șocul septic. În acel punct, tensiunea arterială scade la un nivel îngrijorător și poate cauza stări de amețeală, leșin, stare mentală de confuzie, diaree, greață, durere musculară, probleme respiratorii, lipsa urinei pentru o zi întreagă.
Dacă sepsisul este diagnosticat la timp, prin măsurarea temperaturii, a pulsului și a respirației sau prin recoltare de sânge, probe de urină și scaun, acesta poate fi tratat și acasă prin administrarea de antibiotic.
Pacienții care au fost tratați la timp ajung să se recupereze total.
În cazul diagnosticului cu șoc septic, pacienții sunt internați la spital, la terapie intensivă, însă dacă nu se iau măsuri la timp, el poate fi fatal.
Sepsisul poate apărea și la cei mici, dar și la cei mari.
Cele mai vulnerabile persoane care intră în categoria de risc sunt pacienții care:
- au sistemul imunitar slăbit
- se recuperează după o infecție
- au o sănătate precară și sunt deja internați la spital
- au fost operați recent sau au avut o rană deschisă provocată chiar și accidental
- bătrânii sau copiii mici
Surse:
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/toddler-died-sepsis-day-after-24969439
https://www.cdc.gov/sepsis/what-is-sepsis.html#a3a
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/symptoms-causes/syc-20351214