Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău? Se spune că „nicăieri nu este mai bine decât în brațele mamei”. Se pare că această „zicere” este fundamentată științific. Contactul pielea pe piele între mamă și copil după naștere îl ajută pe bebeluș să se acomodeze mai rapid la mediul extern, contribuie la normalizarea ritmului cardiac al nou-născutului, dar și la o bună oxigenare a țesuturilor și a creierului.
Cuprins:
Momentul nașterii este unul magic, dar deseori stresant atât pentru mamă, cât și pentru făt. Contactul piele pe piele s-a dovedit a fi o metodă care contribuie la stabilitatea psihică a bebelușului și a mamei. Nou-născuții nu au capacitatea de a-și regla temperatura corporală, iar contactul piele pe piele ajută la prevenirea hipotermiei. Alte avantaje menționate într-un articol aparținând Academiei Americane de Pediatrie sunt:
Milia apare atunci când celulele de piele moartă de pe epidermă se prind pe suprafața pielii, în loc să cadă. Acest lucru provoacă pe pielea bebelușului mici zone de culoare albă, asemănătoare perlelor. În unele cazuri, umflăturile mici albe se pot răspândi la nivelul trunchiului și membrelor superioare sau chiar în gură și pe cerul gurii (1).
Milia trece de la sine în mod normal în primele trei luni de viață. Nu există un tratament anume pentru pentru această afecțiune a pielii, însă este important să fie urmată o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Cele mai multe dintre punctelor albe de pe pielea bebelușului se vor vindeca spontan în câteva săptămâni după naștere, informează healthline.com (1). Îngrijirea de bază a pielii bebelușului include spălarea pielii cu un produs delicat, din ingrediente naturale, și apă caldă.
Gelul de curățare corp și păr certificat BIO din noua gamă Mustela este potrivit pentru toate tipurile de piele, compensând efectele de uscare ale pielii, cauzate de îmbăiere. Formula sa delicată, fără parfum, poate fi folosită încă de la naștere. Gelul are un conținut ridicat de glicerină, cu rol în hidratarea și catifelarea pielii. Spuma gelului se clătește ușor și este blândă cu ochii bebelușilor. După baie, pielea nu trebuie frecată în timpul uscării, ci tamponată ușor cu un prosop moale.
Acesta este motivul pentru care este recomandată folosirea produselor cosmetice destinate bebelușilor, cu rol hidratant. Crema hidratantă certificată BIO de la Mustela hidratează atât fața, cât și corpul, fiind potrivită chiar și pentru cele mai sensibile tipuri de piele. Formula sa, fără parfum, calmează și catifelează pielea, lăsând pe ea un film protector.
De asemenea, trebuie să fiți atenți la temperatura ambientală și la umiditatea din camera bebelușului. Aerul uscat poate conduce la uscarea rapidă la pielii. Dacă umiditatea este redusă, o puteți crește prin folosirea unui umidificator.
În săptămâna 19 de sarcină, pielea fătului se acoperă cu o peliculă albă, cremoasă, ceroasă al cărui rol este să protejeze pielea nou-născutului, să o hidrateze și să o mențină elastică. Substanța poartă numele de vernix și protejează fătul de contactul cu lichidul amniotic (2).
La scurt timp după naștere, bebelușii nu au capacitatea de termoreglare, motiv pentru care imediat după ce vin pe lume, copilașii sunt acoperiți din cap până în picioare cu hăinuțe. Dacă vernixul nu ar fi îndepărtat imediat de pe piele, acesta ar acționa ca un strat de material, iar bebelușului i-ar fi mai ușor să se adapteze mediului extrauterin. Organizația Mondială a Sănătății recomandă amânarea primei băițe cel puțin 24 de ore după naștere. „Baia bebelușului ar trebui să întârzie până la 24 – 48 de ore de la naștere”, în conformitate cu orientările privind îngrijirea maternă și a nou-născutului de la Organizația Mondială a Sănătății.
În îngrijirea nou-născutului trebuie folosite produse speciale, testate dermatologic, cu pH neutru. Produsele din noua gamă de la Mustela, certificate organic, pot fi folosite în siguranță din primele zile de viață. Acestea sunt concepute organic, vegane și sunt testate dermatologic. Produsele din gama certificată organic au la bază două ingrediente principale: uleiul de măsline, produs în Franța, care este bogat în omega 6 și omega 9, cu rol principal în hrănirea pielii și cel de-al doilea ingredient organic, aloe vera, responsabilă pentru catifelarea și calmarea pielii.
Între 3 și 6 luni descoperim mai bine ce tip de piele are bebelușul. De regulă, medicul pediatru informează părinții cu privire la acest aspect în urma controalelor de rutină. Dacă în urma unui consult de rutină medicul depistează posibile afecțiuni ale pielii, se va recomanda un consult de specialitate la medicul dermatolog pediatru. În cazul în care pielea copilului este uscată, se recomandă produse cu rol hidratant și hrănitor.
Pentru pielea foarte sensibilă sau cea cu tendință atopică există produse speciale de îngrijire. Acestea trebuie să fie testate dermatologic, fără parfum, cu rol antialergenic, antiinflamator, care hidratează și calmează pielea.
După vârsta de 6 luni, pielea devine mai rezistentă, însă adaptarea completă la mediul exterior se realizează până în jurul vârstei de 3 ani.
Mențineți pielea copilului curată și uscată.
Schimbați la timp scutecele. Murdăria și umezeala pot irita pielea și favorizează apariția iritației de scutec.
Iritația de scutec este o formă des întâlnită de iritație la nivelul pielii (dermatită), cu aspect de pete și piele inflamată în zona intimă. De regulă, aceasta apare ca urmare a expunerii îndelungate a pielii la umezeală, materii fecale sau schimbarea întârziată a scutecului. De asemenea, poate să apară în cazul bebelușilor cu o piele foarte sensibilă. (3)
Cea mai bună modalitate de a preveni iritația de scutec este să păstrați zona scutecului curată și uscată.
Mențineți pielea curată, printr-o rutină zilnică de baie. Acest lucru ajută la eliminarea bacteriilor eventuale de pe piele și a celulelor moarte și ajută la controlul transpirației.
Nu utilizați produse de igienă parfumate, băi cu spumant sau alte tipuri de săpunuri care conțin substanțe chimice în exces.
Noua gamă de produse de la Mustela este ideală pentru întreaga familie și poate fi folosită atât pe față, cât și pe corp. Indiferent de tipul de piele, produsele certificate BIO pot fi folosite în siguranță de la mic la mare. Avantaje:
Surse:
(1) – https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne#pictures
(2) – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151
(3) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
(4) – https://publications.aap.org/pediatrics/article/doi/10.1542/peds.2016-1889/52741/Safe-Sleep-and-Skin-to-Skin-Care-in-the-Neonatal?autologincheck=redirected
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…