Au, copilul mă mușcă! Cum îl opresc? Cum îl dezvăț? Te joci cu bebelușul tău la prânz, iar acesta te mușcă instantaneu de mână. Îți alăptezi bebelușul, dar te mușcă tocmai de zona sensibilă a sânului. Cum procedezi? Cum faci față situației? Cum îl dezveți?
Cuprins:
Un copil nu mușcă pentru că este rău. Ei nu știu cum să fie răi. Absolut toți copiii mușcă din varii motive, dar nu din răutate. Acțiunea de a mușca nu este plănuită, ci doar o reacție de la care nu se poate abține și nu o poate controla asemeni unui adult.
În primul rând, trebuie să știi faptul că mușcatul este un proces normal în dezvoltarea bebelușului.
Aceștia mușcă din varii motive:
În alăptare, mușcăturile apar de cele mai multe ori la sfârșitul sesiunii de alăptare, atunci când bebelușul este sătul și se plictisește. O idee utilă ar fi aceea de a încerca să observi momentul exact în care bebelușul se plictisește și să îl îndepărtezi atunci de la sân. Îi poți oferi o jucărie de dentiție din care să muște, în locul sânului.
Pentru rănile cauzate de mușcături ar putea ajuta o cantitate generoasă de lanolină (aplicată înainte și după sesiunea de alăptare), cât și clătirea sfârcurilor cu apă rece imediat după alăptare.
Un copil care mușcă nu este un copil rău. Acesta este un copil care are nevoie de iubire, siguranță și blândețe. În acest mod obiceiul o să dispară mult mai ușor.
În cazul sugarilor, un lucru foarte important de știut este faptul că bebelușul se îndepărtează foarte încet de la sân în momentul în care mușcă. NU îl tragi de la sân, NU îl cerți, NU țipi, NU îi interzici! Aceste comportamente îi pot stârni, de multe ori, curiozitatea și acțiunea se poate repeta. În plus, există metode mult mai blânde de a dezobișnui bebelușul din a mușca.
Folosește propoziții clare și scurte pentru a fi mai ușor de înțeles. Atunci când copilul tău mușcă un alt copil, îi poți explica astfel: ,„Uite, Andrei plânge. Plânge pentru că l-ai mușcat. Îl doare.” De cele mai multe ori, aceștia renunță singuri deoarece observă că acțiunea lor nu are efect și nu le mai stârnește curiozitatea. Nu uita: răbdarea este cheia! Succes!
Surse
Baby bites, Bridget Swinney, Meadowbrook Press ,2007,
https://www.laleche.org.uk/help-baby-bit/
Vezi si: Uleiul de masaj – cum să-l alegi pe cel potrivit pentru bebelușul tău | Demamici.ro
Vă anunțăm cu drag că Utopic by Mona Vulpoiu, Mica Cera, Miss H and Friends, Ruvix și Valea Copilăriei …
Pipera, 12 decembrie 2024 – Asociația Blue Life Autism, beneficiară a unei finanțări nerambursabile oferite…
Activități copii decembrie. În decembrie ne uităm mai mult în noi. Ne salutăm și distrăm…
Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…
Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…
Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…