Avantajele co-sleeping-ului
Bebelusul trebuie sa doarma in patutul lui sau cu parintii in acelasi pat? Iata inca o intrebare care naste adevarate polemici printre mamici. Eu nu ma numar printre sustinatorii infocati ai niciuneia dintre tabere, dar am ales sa o tin pe Clara in acelasi pat cu mine.
Cuprins:
Nu spun ca e cea mai buna metoda si nici nu incerc sa va conving sa faceti acest lucru. Va pot spune care au fost motivele pentru care am facut aceasta alegere.
1.Alaptarea e mult mai usoara – Pe Clara am alaptat-o exclusiv la san de la inceput. In primele 2 luni se trezea de 3 ori pe noapte sa manance, motiv pentru ca imi era infinit mai usor sa o iau de langa mine si s-o hranesc pe perna sau sa o alaptez la orizontala. In acest mod nu ii deranjam somnul, iar eu adormeam la loc mult mai repede si mai usor.
2.Mama doarme mai relaxata stiindu-si bebelusul aproape – Inca din primele clipe in care am adus-o pe Clara acasa simteam nevoia sa o am mereu in raza vizuala. Primele nopti am dormit doar cu fata la ea si au existat nenumarate nopti in care deschideam ochii pentru a vedea daca totul e in regula. Ii puneam buzele pe frunte, verificam sa nu aiba temperatura, sa nu-i fie prea rece sau prea cald si ma linisteam cand ii vedeam fatuca micuta adancita in lumea somnului. Asadar, supravegherea este mult mai usoara in cazul co-sleeping-ului.
3.Bebelusii care dorm cu mama dorm mai mult si mai bine – Acest lucru a fost cercetat, iar studiile au demonstrat faptul ca prezenta parintelui langa bebelus le ofera micutilor un sentiment de incredere si siguranta.
4. Copiii care dorm cu parintii se dezvolta mai bine – Asociatia Americana de Pediatrie este cea care a demonstrat ca bebelusii care impart patul cu parintii par sa atinga potentialul maxim de dezvoltare fizica, psihica si motorie caracteristic varstei lor.
5. Scade riscul de moarte subita a sugarului
Avantajele co-sleeping-ului
Daca va doriti ca micutul sa doarma cat mai aproape de voi, dar spatiul din pat nu va permite acest lucru, exista o alternativa a co-sleeping-ului si anume amplasarea unui leagan mic, lipit de patul parintilor. Astfel, micutul va putea fi luat mai usor pentru a fi alaptat, va simti in permanenta caldura si mirosul mamei si va avea, teoretic, un somn mai linistit si mai lung.
Noi avem 6 luni de cand practicam co-sleeping-ul si nu avem de gand sa schimbam acest lucru in viitorul apropiat. Nu intentionam sa fortam lucrurile. In momentul in care amandoua vom fi pregatite, Clara va dormi in patutul ei, pana atunci ne bucuram sa adormim impreuna si sa ne trezim amandoua. Nu as da pentru nimic in lume privirea si zambetele ei din zorii zilei. Nu as renunta nici macar la picioarele pe care le primesc in spate sau in burta cand se trezeste inaintea mea si nici la degetele pe care incearca sa mi le bage in ochi pentru a ma face sa-i deschid.
Consider ca fiecare etapa are avantajele ei. Deocamdata ma bucur la maximum de respiratia ei calda, de mirosul de bebelus si de atingerea manutelor ei. Fiecare mamica este libera sa faca alegerile sale si nu trebuie judecata pentru ca fiecare mamica stie si simte ce e mai bine pentru puiul ei.
Citeste si:
CUM SA-TI FACI BEBELUSUL SA ADOARMA SINGUR INTR-O SAPTAMANA? METODA FERBER
CUM SA-TI FACI BEBELUSUL SA DOARMA TOATA NOAPTEA? TRUCURI PE CARE TREBUIE SA LE INCERCI
7 LUCRURI PE CARE NU AR TREBUI SA LE FACI DACA BEBELUSUL NU TE-A LASAT SA DORMI O NOAPTE INTREAGA