Aya, fetița care a supraviețuit legată de cordonul ombilical al mamei, sub dărâmăturile din Siria. Aya este o minune de fetiță, la propriu, după ce a venit pe lume în mijlocul dezastrului – cutremurele din Turcia și Siria, devenind unica supraviețuitoare a familiei sale.
Cuprins:
Fetița s-a născut chiar în ziua cutremurului și a fost adusă la spital după ce timp de 5 ore salvatorii s-au chinuit să o scoată de sub dărâmături. În momentul găsirii ei, micuța era legată de cordonul ombilical al mamei sale, care din păcate, nu a supraviețuit seismului care a lovit puternic orașul Jindayris. Nici tatăl ei și nici cei patru frați ai săi mai mari nu au mai fost găsiți în viață.
La naștere, Aya avea 3,175 de kg, iar starea în care a ajuns pe mâinile medicilor era una critică. „Avea răni peste tot, era rece și de-abia respira”.
Din fericire, medicii au reușit să-i stabilizeze starea și în urma unor radiografii s-a confirmat faptul că bebelușul nu a suferit leziuni puternice care să-i afecteze coloana vertebrală. Mama și ceilalți membri ai familiei au murit după ce zidurile blocului de 5 etaje în care locuiau au căzut peste ei.
Aya, fetița care a supraviețuit legată de cordonul ombilical al mamei, sub dărâmăturile din Siria. Soția unuia dintre medici o alăptează acum ca pe propriul copil
Aya, al cărei nume s-ar traduce „semn de la Dumnezeu”, a rămas singură încă din prima clipă în care a venit pe lume.
Povestea micuței supraviețuitoare a impresionat o lume întreagă, odată cu fotografiile care au surprins momentul în care fetița nou-născută este scoată de sub dărâmături.
Din primele informații, Khalil al-Suwadi, una dintre rudele ei îndepărtate, a fost cel care a primit-o de la salvatorul ei și a dus-o la spitalul din orașul sirian Afrin.
Soția unuia dintre medicii care a îngrijit-o, mamă de bebeluș și ea la rândul ei, o alăptează acum pe Aya, ca pe propriul copil.
Mii de cereri de adopție au ajuns la spitalul la care se află fetița, din partea oamenilor care au rămas impresionați de povestea ei și care s-au oferit să îi ofere căldura unei familii.
Khalid Attiah este managerul unității medicale în care se află Aya, iar soția lui este cea care o alăptează acum pe fetiță, ca pe propriul copil.
Medicul a mai declarat că a oprit deocamdată toate cererile de adopție venite către spital, până când nu se vor epuiza toate variantele de adopție din rândul membrilor familiei, oricât de îndepărtate ar fi rudele.
În acest timp, unchiul tatălui ei, s-a prezentat la spital și a mărturisit că își dorește să o ia în grijă pe Aya, de îndată ce fetița se va recupera complet.
Bărbatul este și el greu încercat de soartă, după ce casa familiei sale a fost complet distrusă, iar el împreună cu cei 11 membri ai familiei locuiesc momentan în cort.
Un medic a explicat de ce au fost salvați mai mulți copii decât adulți
În zonele afectate de cutremurele de peste 7 grade pe scara Richeter au fost salvați mai mulți copii decât adulți, iar un medic a oferit o explicație pentru acest fenomen.
Prof. dr. Haldun Akoğlu, membru al consiliului de administrație al Asociației turce de medicină de urgență, a vorbit în acest context despre așa numitul „triunghi al vieții”, spațiul în care o persoană poate rezista printre ruine fără să fie strivită.
Potrivit specialistului, statura mică a unui copil, comparativ cu cea a unui adult, a contribuit la creșterea șanselor de supraviețuire.
„Copiii ocupă mai puțin spațiu, astfel este mai probabil ca aceștia să se încadreze în «triunghiul vieții» și să nu sufere răni semnificative. De asemenea, ei au o rezistență relativ mai mare la traumatismele ortopedice. Dar vârsta este importantă aici. Din păcate, aceste posibilități pot fi inversate, mai ales sub vârsta de 5 ani”.