Bacalaureat 2023. Bacalaureatul a început luni cu probele scrise, prima fiind cea de limbă și literatură română. În acest an s-au înscris pentru susținerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidați.
Cuprins:
Absolvenţii claselor a XII-a au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor de Limba română de la Bacalaureat 2023. Examenul de Limba română de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil uman și real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.
Experții din Ministerul Educației au conceput șapte variante de subiecte, atât pentru profilul Real, cât și pentru Uman. Subiectele pe care le-au primit candidații au fost extrase dimineaţa, la ora 5:00.
Subiectul I
La primul subiect de la Limba română candidații au primit un text la prima vedere din lucrarea „Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu.
Pe baza acestui text au fost formulate primele două cerințe. La punctul A au fost 5 întrebări la care au trebuit formulate răspunsuri. La punctul B s-a cerut redactarea unui text argumentativ pe ideea că oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați.
Subiectul II
Elevii au avut de comentat un fragment din poezia „A mele visuri…” de Alexandru Vlahuţă.
Subiectul III
Candidații au avut de redactat un eseu (400 de cuvinte) în care să prezinte particularități ale unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie. Contestațiile pot fi depuse/ transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/ transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).
În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…