Bagajul pentru maternitate – lista COMPLETA
Povesteam intr-un articol anterior cum m-am grabit sa merg la spital in ziua in care mi s-a rupt „apa” si cum am aruncat in geanta cateva lucruri de care credeam ca am nevoie. Pe voi, dragele mele, va sfatuiesc sa fiti mai organizate si sa va faceti bagajul din timp. Cam din luna a 8-a va puteti pregati pentru marele eveniment. E mai bine sa fiti pregatite decat sa fiti luate prin surprindere, ca mine. Avand in vedere ca eu am nascut in reteaua privata, va pot spune din experienta de ce lucruri aveti nevoie.
Cuprins:
Bagajul pentru maternitate – de ce ai nevoie daca nasti intr-un spital privat
– acte: dosarul cu analizele din timpul sarcinii, buletinul si copie dupa buletin, adeverinta de la locul de munca, bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sanatate, contractul pe care l-ati semnat cu spitalul privat
– produse de igiena: gel de dus, sampon, periuta de dinti si pasta, deodorant (In baia din spital am gasit aceste produse, in recipiente mici, ca in hoteluri. Daca folositi anumite produse si va simtiti mai confortabil cu texturile si mirosurile produselor de igiena pe care le-ati folosit pana in momentul nasterii, le puteti pune in bagaj pe acelea)
– produse de make up (dupa chinul prin care treci, fie ca e vorba de un travaliu obositor sau de cezariana, nu poti spune ca arati ca scoasa din cutie. Cum in primele zile dupa nastere familia si prietenii ard de nerabdare sa cunoasca noul membru al familiei, cu siguranta nu vrei sa se sperie de figura ta obosita si incercanata. Asadar, pentru confortul tau psihic, te sfatuiesc sa-ti pui in bagaj si cateva produse de machiaj)
– perie pentru par, elastice de prins parul (cand vine bebelusul „in vizita” de alaptare la tine nu ai vrea sa-i maturi fatuca cu podoaba ta capilara mai mult sau mai putin bogata. Va avea suficient timp sa-ti cunoasca parul si sa te traga de fiecare suvita in voia cea buna, asa ca in spital prinde-l pentru a nu-ti da prea multe batai de cap)
– haine pentru iesirea din spital pentru bebe si pentru tine (hainutele bebelusului trebuie sa fie neaparat spalate si calcate. In ceea ce te priveste, iti recomand sa-ti iei niste haine lejere. Sa nu cumva sa te gandesti sa-ti pui in geanta blugii dinainte de nastere sau vreo bluza mulata, ca te apuca depresia. Niste pantaloni lejeri, o camasuta larguta sau o rochie larguta te vor face cu siguranta sa te simti mult mai bine si nu vor pune presiune pe operatie in cazul in care ai trecut printr-o cezariana).
– cerceii (daca aveti fetite si vreti sa le puneti cerceii inca din maternitate – eu asa am facut – trebuie sa aveti la voi cutiuta cu bijuteriile. Clarei i-au facut gaurile din urechiuse in ultima zi, inainte sa plecam din spital. Nu aveti nevoie de cercei medicinali, se folosesc direct cerceii din aur. Pentru vindecarea mai rapida a ranilor de la urechiuse si pentru a evita posibilele infectii mi s-a recomandat sa o dau cu Triderm in fiecare seara dupa baita si sa misc usor cercelusii in urechiuse). Folositi unguentul pe care vi-l recomanda medicul. Ce s-a potrivit in cazul meu s-ar putea sa nu functioneze si in cazul vostru. Medicul este cel care trebuie sa va recomande cel mai bun produs pentru bebelusul vostru.
– mameloane din silicon (daca nu aveti inca sfarcurile formate sau faceti rani prea mari pe sani in incercarea de a alapta, puteti sa aveti la voi mameloane de silicon. Va vor ajta sa depasiti primele zile de dureri. Mare ATENTIE, insa! Va voi povesti intr-un alt articol prin ce chinuri am trecut din cauza lor)
– crema pentru sani (Lanolina si Garmastan-ul mi-au facut viata mai usoara. Va recomand lanolina pentru ca nu trebuie indepartata de pe sani inainte de alaptare)
– incarcatorul pentru telefon
Cam aceasta este lista cu lucrurile de care aveti nevoie in spital. In maternitate veti gasi: camasi de noapte (eu am cerut cate una curata in fiecare zi), prosoape, papuci de casa, tampoane, chiloti de unica folosinta. Eu am avut neaparata nevoie de o pompa pentru sani. Din fericire, in maternitate erau doua pompe electrice pe care le puteai folosi la discretie ori de cate ori era nevoie.
Bagajul pentru maternitate – de ce ai nevoie daca nasti intr-un spital de stat
– acte (dosarul cu analizele din timpul sarcinii, buletinul si copie dupa buletin, adeverinta de la locul de munca, bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sanatate)
Pentru tine:
– produse de igiena (gel de dus, sapun, sampon, periuta de dinti, pasta, deodorant)
– perie pentru par, elastice de prins parul
– camasi de noapte (de preferat 2, speciale pentru alaptat pentru a nu fi nevoita sa ramai aproape dezbracata in salon)
– sutien pentru alaptare
– papuci de casa
– 2 prosoape
– chiloti de unica folosinta sau chiloti din bumbac (sa fie cat mai mari; tampoanele sunt foarte groase)
– tampoane mari speciale pentru lauze
– tampoane pentru sani
– crema pentru mameloane
– pompa pentru sani (vezi articolul despre cum mi-am ales pompa pentru sani)
– hartie igienica
– servetele umede
– tacamuri si o cana
– incarcatorul pentru telefon
– haine cu care vei iesi din spital
Pentru bebe:
– cateva body-uri (cu capse in fata pentru a fi mai usor de imbracat. Daca e primul copil iti va lua putin timp pana cand iti vei gasi indemanarea si vei reusi sa-limbraci mai repede asa ca trebuie sa fii atenta si sa-ti usurezi munca. Body-urile care se dau pe cap sunt mult mai incomode)
– manusi (bebelusii au niste unghii foarte taioase si isi vor face niste zgarieturi de toata frumusetea daca ii lasi cu manutele libere)
– sosetele (pana isi regleaza temperatura in primele zile de dupa nastere au nevoie de mai multa caldura)
– o paturica
– scutece (cam 8-10 pe zi), servetele umede, crema pentru eritem fesier, aleze pe care sa il schimbi
Daca ai uitat ceva acasa, nu e cazul sa disperi. Se gaseste un sot, o mama, un prieten sa-ti aduca ce mai ai nevoie. Iti poti pune in bagaj si o carte. Eu nu mi-am pus si nici nu eram in dispozitia necesara pentru a citi. Daca am simtit nevoia sa ma informez in legatura cu ceva am apelat la telefon si la articolele de pe Internet.