Bebeluș român de o lună, mort în Spania din cauza sindromului „copilului zgâlțâit”. Mama merge la închisoare. O tânără mamă româncă din Spania a fost condamnată pentru moartea bebelușului ei, după ce autopsia a dezvăluit că micuțul a suferit grave leziuni cerebrale.
Mama copilului, în vârsta de 18 ani, a fost găsită vinovată de moartea bebelușului și condamnată la 4 ani de închisoare. Întâmplarea nefericită s-a petrecut la sfârșitul anului trecut, în noiembrie 2020. Micuțul a ajuns pe mâinile medicilor cu grave leziuni cerebrale și a murit la spital după 13 zile pline de agonie.
Potrivit publicaţiei spaniole segre.com, tânăra a primit 4 ani de închisoare pentru infracţiunea de omor prin imprudenţă.
Instanța din Spania a analizat împrejurările în care s-a produs moartea bebelușului de aproape o lună. Astfel, micuțul a fost preluat de medici şi internat de urgenţă la Spitalul Arnau de Vilanova din Lleida.
Din cauza leziunilor cerebrale grave, medicii au decis să transfere copilul cu un elicopter la spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona. Aceștia au suspectat că bebelușul a fost victima unui abuz și că suferea de sindromul „copilului scuturat”, care constă într-o serie de leziuni cerebrale cauzate de agitarea violentă a bebeluşului.
Vezi si: Sindromul copilului scuturat – cat de periculos poate fi sa-ti zgaltai bebelusul VIDEO | Demamici.ro
Sindromul copilului scuturat apare in momentul in care bebelusul este zgaltait, scapat din brate, aruncat (chiar si intre perne), lovit intentionat in zona capului. Sindromul, descris initial de doctorii John Coffey-radiolog si Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezinta o alterare grava a creierului, retinei, membrelor si coastelor.
Peste 1400 de cazuri se inregistreaza lunar la nivel mondial. Cand un adult scutura viguros un sugar (pana intr-un an) exista riscul aparitiei leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afectiuni au fost inregistrate la copiii sun 1 an, varsta medie a victimelor fiind de 3-8 luni.
Creierul sugarului nu este complet dezvoltat ceea ce ii permite sa se deplaseze in cutia craniana, lovindu-se de aceasta si producand sangerari. Vasele de sange sunt fragile si se pot rupe cu usurinta creand hematoame subdurale sau epidurale.
Dupa scuturarea copilului, presiunea la nivelul scalpului creste foarte mult. Leziunile devin si mai grave in momentul in care copilul scuturat este lovit sau trantit chiar si pe salteaua patului.
Semne si simptome potrivit sfatulmedicului.ro.
Un copil care a avut acest sindrom nu va mai avea o dezvoltare normala, ci raman cu sechele cum ar fi:
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…