Bebelusii au nevoie de ingrijire, dar la fel si mamicile care abia au nascut. Marturisirea unei mamici care le-a facut pe multe femei sa inteleaga cat de important este sa nu se neglijeze in perioada maternitatii. Este esential ca familia sa constientizeze ca mama si copilul formeaza acum un intreg, din care nu trebuie neglijata niciuna dintre parti.
Cuprins:
„Ziua in care l-am adus pe lume pe baietelul meu a fost si ziua in care am devenit mama. Eram entuziasmata, simteam ca asta e menirea mea. Imediat cum ne-am intors acasa, oamenii veneau mereu la noi in vizita. Un copil ii uneste pe oameni si aduce multa bucurie in jur.
Dupa nasterea celui de-al treilea copil, prima persoana care a venit sa intampine noul membru al familiei a fost soacra mea. O observam cum se topeste cand il tine in brate si, inca o data, resimteam acea euforie ca atunci cand m-am intors de la maternitate cu primul copil.
Abia dupa ce a plecat soacra-mea de la noi, am avut o revelatie. Ce s-a intamplat cu mine dupa nastere? Am devenit brusc invizibila? Ma transformasem, cumva, in persoana de langa bebelus si atat?
De parca ar fi simtit ceea ce gandeam, soacra-mea s-a intors din drum spre mine si mi-a zis: „Iarta-ma, draga mea, nu stiu daca am apucat sa iti spun asta sau nu, dar…bravo! Sunt mandra de tine! Ai dat nastere unei minuni de copil. Cum te simti? Esti bine?”
Oamenii vin sa vada bebelusul, insa putin mai vin sa o vada pe mama.
Si eu contez. Si eu sunt o persoana. Sunt centrul universului copilului meu si am nevoie sa fiu observata. Altfel, o sa ma pierd. Si mi-am dat seama de acest lucru abia cand soacra mea m-a intrebat cum ma simt. Aveam nevoie sa fiu auzita, aveam nevoie sa fiu observata. Ma bucura sa ii vad pe oameni dornici sa vina la copilul meu, insa si eu am nevoie de o imbratisare si o incurajare. In unele zile mai putin, in altele mai mult.
In 10 ani, bebelusul nu va tine minte cine l-a tinut in brate prima data. Dar o mama nu va uita niciodata.
Se zice ca e nevoie de o armata de oameni sa cresti un copil, insa cred ca e nevoie de aceeasi oameni si pentru a pregati o femeie pentru viata de mamica. Pentru ca, ce sa vezi, indiferent ca te afli la prima sau a patra sarcina, experienta poate fi la fel de coplesitoare de fiecare data.
Maternitatea are mirajul ei, insa te poate speria si iti poate aduce multe momente de oboseala, singuratate si melancolie.
Ne straduim sa ne crestem copiii intr-un mod cat mai armonios, insa avem nevoie si noi, ca mame, de aceeasi armonie.
Avem tendinta sa ne judecam prea aspru si sa ne condamnam singure, atunci cand ne simtim coplesite. Asa ca ne lingem ranile maternitatii singure, in tacere.
Este perfect normal sa ceri ajutorul. O mama puternica nu este cea care nu cere ajutor, ba chiar dimpotriva. Este cea care isi intelege vulnerabilitatile si nu ii este teama sa ceara ajutor cand are nevoie. „
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…