În mod normal, simptomele care trebuie să te îngrijoreze și care trebuie să te trimită la urgență apar în primele 24 de ore și, timp în care bebelușul trebuie urmărit cu atenție.
Bebelușul este cea mai de preț comoară a prăinților, însă, chiar și cea mai grijulie mamă și cei mai iubitori părinți pot avea un moment de scăpare, iar cel mic se poate lovi.
Cuprins:
O căzătură din pat, atunci când copilașul este foarte micuț, înseamnă de cele mai multe ori, o lovitură la cap, plânsete multe și o sperietură cumplită a părinților. Însă când trebuie să îți faci griji cu adevărat? Când te duci la medic de urgență?
În mod normal, simptomele care trebuie să te îngrijoreze și care trebuie să te trimită la urgență apar în primele 24 de ore și, timp în care bebelușul trebuie urmărit cu atenție.
Conform Serviciului Național Medical Britanic (NHS), bebelușul trebuie văzut imediat de medic dacă în urma unei lovituri la cap prezintă următoarele simptome:
Dacă imediat după ce a căzut copilașul observi o echimoză sau un hematom care au apărut la nivelul capului, acesta nu este un semn de gravitate în sine, decât dacă este însoțit de alte simptome determinate de creșterea presiunii intracraniene: pierderea stării de conștientă, vărsături, convulsii, paloare pronunțată, agitație sau agitație alternată cu letargie, somnolență, strabism, paralizii.
O particularitate la nou născut și la sugar față de copilul mare și adult este aceea că volumul craniului este mare în raport cu cel al restului corpului, și de aceea o sângerare intracraniană poate produce o anemie severă.
În aceste situații, aspectul fontanelei este important: o fontanelă care bombează, însoțită eventual și de pierderea conștienței și colaps, este un indicator al prezenței unui hematom intracranian. Toate cele enumerate trebuie să constituie semnale de alarmă pentru părinți și să determine prezentarea de urgență cu copilul la medic.
Dacă, din nefericire, copilul a căzut din pat, în primul rând trebuie să îl ridici și să își ții în poziție verticală până se liniștește. Copilul nu trebuie să fie ținut în poziție orizontală și legănat, deoarece, în cazul unei comoții intracerebrale, cu convulsii, poate avea loc căderea limbii în spate.
Starea copilului trebuie monitorizată; se va observa dacă cel mic vomită, își pierde cunoștința, are stare de somnolență sau tegumentele își schimbă culoarea.
În plus, în cazul în care micuțul s-a lovit în regiunea fontanelei, a frunții sau a ochilor, copilul trebuie văzut urgent de un medic. Dacă cel mic prezintă semne de contuzii, care se manifestă prin vomă imediată, pierderea cunoștinței sau plâns isteric ce nu se oprește în 20-30 de minute, atunci poate fi vorba despre o comoție intracerebrală.
În cazul în care copilul nu prezintă niciun semn dintre cele enumerate mai sus, copilul trebuie monitorizat 24 de ore, pentru a se vedea că starea sa este stabilă şi nu a avut de suferit în urma căzăturii.
În primul rând, cel mic nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat! Chiar și atunci când ți se pare că este în siguranță, cel mic va găsi o modalitate să facă ce își dorește (sau se poate întâmpla, în cazul sugarilor mici, atunci când pur și simplu se rostololesc din pat).
Atunci când cel mic adoarme, pune obstacole în calea lui. Perne, o păturică rulată, acestea pot sta în calea copilului, împiedicându-l să cadă din pat.
Un sistem de supraveghere audio video! Dacă ai altceva de făcut atunci când cel mic doarme, un sistem de supraveghere poate fi de mare folos. Astfel, la orice sunet sau la orice mişcare pe care o va face bebeluşul, tu vei fi imediat lângă el.
Vezi și: Ecografia transfontanelară. Tot ce trebuie să știi despre această investigație | Demamici.ro
Sursa foto: Pexels.com
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…