Bebelusul la 8 luni este din ce in ce mai curios sa exploreze lumea din jurul lui. Trupul lui, inca firav, va fi dornic sa cunoasca noi miscari sau sa atinga obiectele care ii ies in cale.
Cuprins:
In timp ce unii bebelusi vor reusi faca primii pasi, tinuti de mana de parinti, altii abia incep sa se tarasca pe burtica. Dezvoltarea micutului poate sa difere, de la un caz la altul, iar acest lucru este absolut firesc.
In aceasta faza, functiile locomotorii incep sa se dezvolte din ce in ce mai bine. Energia va fi exprimata prin miscari ale trupul lui. Unii bebelusi se vor plictisi de mersul de-a busilea, asa ca vor incerca sa se ridice in picioare.
Parintii vor fi langa ei si ii vor tine de manute, pana cand piciorusele vor incepe sa se obisnuiasca cu atingerea pe o suprafata dreapta.
La fel de dinamice vor incepe sa devina si mainile lor, de care incep sa se foloseasca mult. Vor da din maini, vor strange pumnii sau iti vor indica diverse obiecte din camera.
Energia si curiozitatea copilului din aceasta faza este pretextul ideal pentru a-l invata sa manance singur. Chiar si daca preferi sa il hranesti tu cu portia de piure, vei observa ca in timpul mesei va incerca sa iti ia lingura din mana, sa o plimbe pe la gura, pe toata fata sau chiar in par. Distractia este inevitabila si esentiala pentru dezvoltarea lui.
Surprinzator sau nu, copilul va incepe sa rada si sa se amuze sau sa fie foarte concentrat atunci cand isi va privi reflexia in oglinda. De asemenea, el isi va recunoaste si parintii in fotografii si acest lucru ii aduce bucurie.
Profitati de aceste abilitati noi ale copilului si vorbiti cu el despre familia voastra sau despre alti membri ai familiei. Exprimati-va emotiile in fata lui. Atunci cand sunteti plecati, iar copilul ramane cu bunicii sau alte rude, pastrati langa patutul lui o fotografie cu voi.
Acest lucru ii va aduce cu siguranta alinare copilului, la urmatorul episod de anxietate cauzata de separare.
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…