Bebelusul meu s-a nascut cu picioarele strambe! Nimic nu-i sperie mai mult pe parinti decat sa observe ca ceva este in neregula cu bebelusul lor nou-nascut. Prin aceeasi spaima am trecut si noi. Clara s-a nascut cu picioarele in interior. Prima data am observat asta in fotografiile pe care sotul le facuse in sala de nasteri.
Doamna doctor neonatolog a incercat sa ma linisteasca spunandu-mi ca multi copilasi se nasc cu picioarele in interior si ca este un defect care se corecteaza in timp, prin masaj. Am cautat atunci informatii si printre cuvintele insirate in toate articolele simteam nevoia unei pareri sincere, voiam sa citesc vorbele unei mame care sa-mi spuna ca a trecut prin asa ceva si totul a fost bine, intr-un final. Asadar, daca sunt mamici disperate la gandul ca micutii lor ar putea sa sufere o viata intreaga dupa ce s-au nascut cu picioarele strambe, respirati adanc si nu va faceti mai multe griji decat e cazul. Bineinteles ca sunt si cazuri mai grave, insa in majoritatea cazurilor aceasta afectiune este tratabila.
Bebelusul meu s-a nascut cu picioarele strambe! Dezvoltarea si forma picioarelor bebelusului in primul an de viata
Trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina presupune modificari ale intregului corp care este nevoit sa se adapteze la noul mediu. Picioarele bebelusilor sunt foarte fragile si de obicei par strambe la nastere din cauza pozitiei pe care au avut-o in burtica. Medicii ortopezi sustin ca este normal ca bebelusii sa aiba picioarele curbate si cracanate dupa nastere. Membrele incep sa se indrepte dupa ce copilul incepe sa mearga in picioare si se corecteaza complet in jurul varstei de 2 ani.
Piciorul stramb congenital – o malformatie frecventa la nou-nascuti
Un copilas din 800 se naste cu picioarele strambe. Malformatia congenitala poarta numele de varus equin si poate fi tratata cu succes. In 50% dintre cazuri ambele picioare sunt afectate. In varus equin piciorul este rigid, iar pozitia lui nu poate fi corectata prin simpla miscare. Spre deosebire de acest diagnostic, postura varus equin si piciorul metatarsus varus sunt afectiuni mai putin grave, membrele fiind mobile si afectiunea putand fi corectata mai usor.
Ce e de facut daca bebelusul este diagnosticat cu varus equin?
Chiar daca micutul vostru a fost diagnosticat cu varus equin, nu trebuie sa intrati in panica. Depistata la timp, boala se poate trata. Este important sa va adresati unui medic ortoped care va prescrie tratamentul corespunzator, cat mai repede posibil, de preferat in primele 2 saptamani de viata, cand ligamentele si tendoanele sunt inca foarte elastice.
Citeste si:
CUM IMI DAU SEAMA CA BEBELUSUL ARE COLICI? NU VA TRATATI COPIII DUPA URECHE!
PROBLEME CU COLICII? CE SA-I DAI BEBELUSULUI PENTRU NOPTI LINISTITE?