„Bebelusul nu doarme noaptea”, este una dintre cele mai des intalnite situatii in cazul noilor mamici. Totodata, este si cea care cauzeaza cele mai mari frustrari.
Un nou studiu realizat la Universitatea McGill vine sa ii linisteasca pe parinti. Iata de ce nu ar trebui sa iti faci griji daca bebelusul nu doarme noaptea pana la varsta de 6 luni sau chiar un an.
Studiul, publicat si in Jurnalul Medicilor Pediatri, a descoperit ca un procentaj mare de copii care nu dorm noaptea nu prezinta niciun risc de dezvoltare anormala, intarzieri in dezvoltarea cognitiva sau a limbajului.
Somnul consolidat (cel de noapte) implica cel putin 6 ore de somn neintrerupt.
La varsta de 6 luni, 38% dintre bebelusi nu reuseau sa doarma 6 ore pe noapte, in timp ce mai bine de jumatate -57% nu dormeau 8 ore.
La varsta de 12 luni, 28% dintre copii tot nu atingeau pragul de 6 ore de somn pe noapte, iar 43% nu reuseau sa doarma 8 ore consecutiv.
Asa ca daca bebelusul nu doarme noaptea, n-ai niciun motiv de ingrijorare, mamico. Nu esti singura.
Cu toate astea, multi parinti sunt ingrijorati ca atunci cand bebelusul nu doarme noaptea, lipsa somnului ar putea sa ii afecteze pe ei. Astfel, riscul aparitiei depresiei in randul parintilor sa creasca.
Desi este adevarat ca deprivarea de somn conduce la deteriorarea sanatatii mentale, cercetatorii nu au gasit nicio legatura intre lipsa somnului de noapte si starea psihica a mamei.
Ei sunt de parere ca o mama care reuseste sa recupereze ore de somn in timpul zilei, chiar si pe perioade scurte, ar putea fi mai putin afectata, chiar daca se trezeste des in timpul noptii.
Asadar, daca va simtiti extenuate dimineata, nu asteptati pana seara ca sa va odiniti. Un somn de pranz chiar si de o ora va va pune repede pe picioare.
Somnul la bebelusi este una dintre provocarile maternitatii. In primele luni de viata, copilul va dormi in reprize, de multe ori cu greu, iar acest lucru va da peste cap si programul de somn al parintilor.
Noptile nedormite insotite de plansete care par sa nu se mai termine pot afecta psihicul mamicii.
Iata, asadar, 12 sfaturi de aur care te vor ajuta sa adormi copilul repede. De la parinti experimentati, catre parintii aflati la inceput de drum.
1. Investeste in niste draperii groase. Lumina sau mai bine spus, absenta ei, este un factor cheie in stimularea unui somn de calitate. Chiar daca nu vei avea nevoie de ele in primele saptamani de la nastere, iti vor fi utile mai tarziu.
2. Fa-i masaj copilului. Maseaza-i cu blandete zona pieptului, iar acest lucru il va relaxa. Daca este agitat, fa-i masaj la fata, cu miscari usoare, circulare. Multi parinti au reusit astfel sa isi linisteasca bebelusul si sa-l adoarma imediat.
3. Scapa de zgomotul enervant al usilor din casa. Poti incerca sa atasezi un elastic gros de ambele clante. Cand vei inchide usa, nu se va mai auzi acel „click”, care poate deranja somnul la bebelusi.
Citeste mai multe AICI!
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…