Nasterea vaginala are numeroase beneficii pe care viitoarele mamici ar trebui sa le cunoasca si sa le aiba in vedere daca sunt puse in situatia de a alege modalitatea de nastere. In cazurile grave in care medicii recomanda cezariana pentru a nu fi puse in pericol vietile mamei si a fatului, nu vorbim despre o alegere, ci o necesitate.
Corpul femeii este conceput pentru a da viata
Cand fatul este pregatit sa iasa din mediul intrauterin ii transmite mamei mesajul printr-o descarcare hormonala. Se declanseaza astfel travaliul, timp in care corpul mamei secreta endorfine, hormoni meniti sa combata durerile nasterii.
Nasterea naturala este mai sanatoasa pentru copil
Vorbim aici despre nasterea care nu este asistata de medicamente, cea fara epidurala. Bebelusii care se nasc 100% pe cale naturala, fara ca durerile mamei sa fie alinate de calmante, sunt mai activi si mai receptivi in comparatie cu cei nascuti in urma nasterii naturale cu epidurala sau in urma operatiei de cezariana.
Bebelusii nascuti pe cale vaginala primesc bacterii de la mama care le fortifica sistemul imunitar.
Contactul imediat cu copilul
In cazul unei nasteri naturale, copilul ia contact mai repede cu mama. Astfel ii poate simti mirosul, ii poate auzi bataile inimii, ii poate auzi vocea cu care s-a obisnuit in cele 9 luni de sarcina si care il linisteste facand acomodarea la viata extrauterina mai usoara.
Lactatia se instaleaza mai usor
Copilul este pus mai repede la san in cazul nasterii naturale, iar primul supt se initiaza mai usor.
Recuperarea este mai rapida
Dupa anestezie, corpul are nevoie de timp ca sa-si revina, insa in cazul unei nasteri naturale fara medicamnete, libertatea de miscare este aproape instantanee. In cazul nasterii vaginale, riscul infectiilor postpartum si a altor complicatii sunt mai reduse decat in cazul interventiilor chirurgicale.
Timpul de asteptare pana la o urmatoare sarcina este mai scurt
Nasterea naturala presupune o recuperare mai rapida a organismului, iar mamele care isi doresc mai multi copii pot ramane insarcinate mai repede decat in cazul unei cezariene.
Citeste si:
STIATI CA BEBELUSII PLANG IN UTER? 13 CURIOZITATI DESPRE SARCINA | DEMAMICI.RO