Biletul de adio al unei mame in depresie: „Mami a plecat!”. Amie Collier, mama a doi copii, avea 33 de ani atunci cand a decis sa isi incheie socotelile cu viata. Se confrunta cu stari de anxietate inca de cand devenise mama, iar depresia a pus stapanirea pe ea odata cu moartea tatalui ei vitreg, dupa care plangea zilnic.
Cuprins:
Mama celor doi copii a avut o relatie extrem de apropiata cu tatal ei vitreg pe care il privea ca pe un model.
Dupa moartea lui, starile de tristete s-au agravat si nu a reusit sa isi mai revina.
Mai mult decat atat, depresia o facea sa se simta o mama mai putin buna pentru copiii ei.
In ziua in care a decis sa isi puna capat zilelor, ea a asteptat ca partenerul sa plece la cumparaturi cu copiii. Acasa, in lipsa lor, Amie a lasat un filmulet de 8 minute, prin care isi lua ramas bun.
Biletul de adio al unei mame in depresie: „Mami a plecat!”
„Te rog frumos sa ma ierti ca mi-am lasat copiii in urma, fara mama. Spune-le cat de mult i-am iubit si mai spune-le ca mama lor devenise mult prea trista. Te rog sa ai grija de ei si de mama mea.
Am incercat tot, dar tristetea asta apasatoare nu imi da deloc pace. Cel mai rau lucru pe care il pot auzi de la oameni este <<Nu mai fi trista, zambeste>>. Pentru ca imi doresc sa am o viata normala, insa nu pot.
Simt presiunea in jurul meu, simt ca nu sunt o mama atat de buna pe cat ar trebui sa fiu. Stiu ca sunt alte mame mai bune decat mine. Nu stiu de unde vin acesti demoni care nu ma lasa sa fiu fericita.
Stiu doar ca sunt un caz pierdut. Nu m-am mai simtit bine cu mine de multa vreme si mi-e din ce in ce mai greu sa ma trezesc dimineata. Imi iubesc prea mult copiii si nu vreau sa creasca cu mine in conditiile astea”, a fost mesajul de adio lasat in urma de Amie.
Cum se trateaza depresia in maternitate
Depresia postnatala a devenit un subiect tot mai intens dezbatut. Acest lucru se datoreaza mamicilor curajoase care au iesit in fata si au recunoscut starile cu care se confrunta. De multe ori, mamele se fereau sa vorbeasca despre aceste stari, de teama sa nu fie considerate „mame mai putin bune”.
Depresia postnatala se poate instala la scurt timp dupa nastere sau la cateva saptamani dupa ce bebelusul a fost adus acasa. Desi ea mai poate fi declansata si de alti factori externi, schimbarile hormonale si de viata care vin la pachet cu maternitatea pot accentua starile joase.
Iata cateva din simptomele care pot aparea:
- lipsa poftei de mancare
- furie, iritabilitate
- oboseala, extenuare
- sentimente de vinovatie, nesiguranta sau rusine
- schimbari bruste de dispozitie
- teama ca ii vei face rau copilului
Cum te poti vindeca de depresia postnatala
Este important sa constientizezi ca ai o problema si, mai ales, ca ea poate fi solutionata. Orice problema este facuta sa aiba si solutie, asa ca apeleaza cu incredere la ajutorul specialistilor.
Un psihiatru va stabili cu exactitate care este starea ta mentala si iti va recomanda un tratament adecvat, care sa nu il afecteze nici pe bebe.
Este important sa incerci sa faci si tu niste schimbari in viata ta, chiar daca urmezi un tratament. Incepe cu pasi mici:
- adopta un stil de viata sanatos, fa plimbari in natura cu bebelusul
- confeseaza-te unei prietene, incearca sa nu te izolezi de oamenii apropiati
- nu te neglija, desi toata atentia se indreapta acum catre copil. Aranjeaza-te discret, chiar si daca stai doar in casa. Bucura-te de o baie relaxanta, atunci cand copilul este supravegheat de altcineva.
- incearca sa meditezi, chiar si 10 minute pe zi pot face diferenta (exista numeroase inregistrari audio pe Youtube cu meditatii de relaxare potrivite pentru incepatori)