Botezul este o traditie straveche si are menirea de a curata copilul de pacatul stramosesc pentru ca micutul sa poata porni pe drumul vietii curat sufleteste.
Cuprins:
Botezul crestin de la A la Z
Apa sfintita are rolul de a curata copilul de pacatul stramosesc, iar in timp ce la ortodocsi copilul este cufundat de trei ori in apa sfiintita, la catolici copilul este doar stropit cu apa sfintita.
Cand trebuie sa aiba loc botezul
In mod normal, Botezul se poate face dupa ce copilul implineste 40 de zile, dar si la 2 luni, 3 luni sau chiar 4 luni, insa nu mai tarziu de atat. Nu se face in post sau sarbatoare, si de cele mai multe ori ziua perfecta pentru botez este duminica.
Obiceiurile in cadrul Botezului in Romania
- Nasii cumpara lumanarea pentru botez;
- Nasii tin copilul in brate la botez;
- Nasii cumpara lucrurile esentiale pentru botez, precum bucata de panza de culoare alba (crasma) si o fasa pentru copil;
- Nasii se ocupa de achizitionarea unui set complet de hainute si lucrusoare (inclusiv caciulita, botosei, scutece, paturica, incaltaminte, servetele umede etc.);
- Nasii cumpara pentru preot un prosop si sapun pentru a se spala si sterge inainte si dupa Botez;
- Nasii platesc slujba la Biserica;
- Nasii ii ofera copilului, la petrecere, un dar banesc sau constand in diferite obiecte;
- Iar Biserica trebuie sa aduca vin si ulei, precum si o iconita pe care preotul o va sfinti si o va darui bebelusului.
Etapele Botezului
Botezul se desfasoara in doua slujbe, cea de dezlegarea si cea de botez. Slujba de dezlegare contine primirea botezului de catre catehumenul – slujba catehumenatului, care se face in pridvor inainte de botez, dupa care urmeaza „lepadaturile nasilor” printr-o serie de cuvinte.
Slujba de botez consta in sfintirea apei pentru cristelnita in prima faza si apoi ungerea cu untdelemn. Se cufunda bebelusul in cristelnita de trei ori, dupa care urmeaza taina mirungerii. Se imbraca copilul, apoi se face inconjurarea mesei Botezului de 3 ori. La sfarsit, preotul ii taie o suvita mica de par in semnul Crucii.
Parintii trebuie sa ofere cadouri nasilor
Este vorba despre un cadou simbolic si poate reprezenta orice. Insa pentru invitatii la petrecere, parintii trebuie sa ofere o serie de cadouri simbolice numite marturii de botez. La fel, si aici au libertatea de a alege ce vor ei.
Baia de a doua zi dupa Botez
Nasii trebuie sa unga copilul cu uleiul sfintit de la botez la incheieturi si acesta este „descantat ” cu o crenguta de busuioc (este descantat la ochi „ ca sa vada lucruri frumoase”, la urechi „sa auda numai lucruri bune”, la gurita „sa rosteasca doar cuvinte intelepte”, la cap „ca sa fie destept”, la picioare, „sa il duca pasii unde trebuie si sa revina mereu acasa”).
Ce lucruri se pun in baita de a doua zi
- uleiuri parfumate
- busuioc
- parfum
- flori si petale de flori
- un banut de aur sau argint
- miere sau zahar
- orez
- un fulg
- o verigheta sfintita
- lapte
- mac
- picaturi de la lumanarea de la botez
- grau
sursa: mamisicopilul.ro