Știri externe

„Bunicul cu sânge special” a donat sânge săptămânal timp de 60 de ani și a salvat viețile a 2,4 milioane de bebeluși | Demamici.ro

„Bunicul cu sânge special” James Harrison, un bărbat din Australia, și-a donat sângele până la vârsta de 81 de ani, iar povestea lui de viață a rămas una memorabilă pentru multe familii.

„Bunicul cu sânge special” sau „omul cu brațul de aur”, așa cum a mai fost numit, și-a dedicat o bună parte din viață salvării bebelușilor care nu aveau altfel șansa să se dezvolte, decât prin transfuzia cu sângele lui.

Bărbatul s-a născut cu un tip de sânge special, ce conținea un tip rar de anticorp, folosit în crearea unui medicament numit imunoglobulină anti-D (imunoglobulină Rh). Acesta se administrează femeilor însărcinate a căror imunitate ar fi riscat să atace și să distrugă globulele roșii ale fătului, cauzând consecințe dezastruoase: leziune cerebrală, icter sau chiar deces.

„Sângele bărbatului, supranumit și „omul cu brațul de aur”, a conținut un tip rar de plasmă, care a ajutat major la salvarea multor bebeluși, aflați încă în burtica mamelor lor: „Descoperirea acestui anticorp este una dintre cele mai mari realizări medicale ale acestui secol””, a declarat Dr. Saima Aftab, director medical la Centrul de Îngrijire Fetală Nicklaus din Miami.

Factorul Rh

Pe înțelesul tuturor, tipul de sânge al oamenilor poate fi pozitiv sau negativ, în funcție de existența unei proteine, sau de lipsa acesteia, de pe suprafața globulelor roșii, denumite „Factorul Rh”.

Rh-ul este important în momentul în care o femeie își dorește să aducă pe lume un copil. Prim urmare, dacă mama are grupa sanguină negativă, iar fătul are grupa sanguină pozitivă, pot apărea complicații și riscurile menționate mai sus.

În momentul în care globulele roșii cu Rh pozitiv ale fetusului ajung în sângele mamei, sistemul ei imunitar poate cataloga această proteină ca fiind străină și să dezvolte anticorpi împotriva ei. Acești anticorpi dezvoltați trec apoi în placentă și vor începe să atace globulele roșii ale copilului, iar astfel viața lui ajunge să fie în pericol.

Din acest motiv, doctorii fac aceste teste din timp femeilor însărcinate, pentru a vedea dacă există astfel de riscuri sau dacă mama are nevoie de administrarea imunoglobinei Rh, pentru ca fătul să se dezvolte fără riscuri.

„Bunicul cu sânge special” James Harrison a donat sânge săptămânal timp de 60 de ani și a salvat viețile a 2,4 milioane de bebeluși

James Harrison a fost înzestrat cu un mare dar, de care au avut grijă să se bucure toți cei care aveau nevoie de el și pe care putea să-i ajute. A devenit donator încă din tinerețe, după ce tot o transfuzie de sânge i-a salvat și lui viața.

La vârsta de 14 ani a avut o operație complicată la nivelul pieptului, iar un donator i-a salvat viața. Așa că a decis să devină și el, la rândul lui, un donator. Abia după câțiva ani, doctorii au descoperit că sângele lui este special, așa că a devenit donator de plasmă.

Doctorii încă nu știu exact de ce sângele lui este atât de special, însă bănuiesc ca ar avea legătură și cu transfuzia primită de el la vârsta de 14 ani. Doar 50 de oameni din Australia sunt cunoscuți să aibă acești anticorpi în sânge.

„Bunicul cu sânge special” a donat sânge săptămânal timp de 60 de ani și a salvat viețile a 2,4 milioane de bebeluși

„Australia a fost una dintre primele țări care a descoperit un astfel de donator, cu acest tip de sânge, iar la vremea respectivă a fost ceva de-a dreptul revoluționar”, spun specialiștii.

Prin gestul său, James Harrisom s-a transformat într-un erou național.

„Mă onorează și mă emoționează când mi se spune câți oameni am ajutat astfel. Dacă e ceva ce pot face, o voi face. Cred că e unul dintre talentele mele sau poate că unicul meu talent, să fi donator”, declara bărbatul presei.

James Harrison a donat pentru ultima dată la vârsta de 81 de ani. Conform legii din Australia, persoanele peste 81 de ani nu mai pot fi donatori. Însă speră că alți oameni, la fel de speciali ca el, îi vor lua locul și îi vor ajuta pe cei nevoiași.

Vezi și: Alcoolul consumat chiar și cu 90 de zile înainte de sarcină poate modifica fața nou-născutului, potrivit unui nou studiu | Demamici.ro

Vezi și: Corina a născut două fetițe gemene univiteline, obținute prin FIV, după mai bine de un deceniu de încercări nereușite. Povestea unei mame extraordinare și a unor inimioare în oglindă VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună